Δεκατέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε απομονωμένη περιοχή των ελβετικών Άλπεων, στο χωριό Μπόντο κοντά στην Ιταλία με την αστυνομία του καντονιού Γκρισόν να δηλώνει πως «δεν έχουν εντοπιστεί» προς το παρόν.
Περίπου 100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις αρχές, η κατολίσθηση ήταν τόσο μεγάλη που οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η στιβάδα για να προκαλέσει την αίσθηση σεισμού», σχολίασε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Οι 14 αγνοούμενοι είναι πεζοπόροι και ορειβάτες, ωστόσο μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν ντόπιοι, ούτε και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για Γερμανούς, Αυστριακούς και Ελβετούς τουρίστες.
Όπως ανέφερε η Blick επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα σε όλα τα σημεία της περιοχής. «Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με τους αγνοούμενους», εξήγησε ο Μάρκους Βάισερ.
Υπενθυμίζεται πως κατολίσθηση σημειώθηκε την Τετάρτη στις 09:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας) όταν μια μάζα βράχων τεσσάρων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στην κοιλάδα πίσω από το μικρό χωριό Μπόντο στο καντόνι Γκρισόν. Η κατολίσθηση στη συνέχεια έφτασε έως το χωριό.
Η αστυνομία, φοβούμενη νέα κατολίσθηση, εκκένωσε περίπου 100 ανθρώπους από το χωριό, ενώ απομακρύνθηκαν και οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε δύο καταφύγια.
Συνολικά από την κατολίσθηση υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν δώδεκα κτίρια, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στο Μπόντο, σύμφωνα με την αστυνομία. Η κεντρική οδική αρτηρία της νότιας κοιλάδας του Γκρισόν παραμένει κλειστή.
Επισημαίνεται πως οι αρχές θα επανεξετάσουν την κατάσταση και τότε θα δώσουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με το ελβετικό σεισμολογικό ινστιτούτο, οι δονήσεις που προκλήθηκαν από την κατολίσθηση ισοδυναμούσαν με έναν σεισμό 3 βαθμών.
Μάλιστα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το «φαινόμενο αυτό ήταν αναμενόμενο» εδώ και χρόνια καθώς πτώσεις βράχων είχαν σημειωθεί στην περιοχή το 2011, το 2012, το 2016 και στις 21 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί τεράστια κατολίσθηση στο τέλος του 2011. Τότε περίπου 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα βράχων είχαν πέσει σε μια ακατοίκητη κοιλάδα. Μετά το συμβάν αυτό είχε τοποθετηθεί ένα αυτόματο σύστημα ειδοποίησης.