Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος συνοδευόμενος από τον ειδικό του σύμβουλο σε θέματα Περιβάλλοντος Δρ. Χρήστο Γαμβρούδη συμμετείχαν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο εναρκτήριο φόρουμ “Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά” που διεξάχθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά το οποίο διοργάνωσαν το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαικά Νησιά» κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, ευρωβουλευτών, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη, εκπροσώπων Ο.Τ.Α, προέδρων πολλών νησιωτικών περιφερειών (Κορσική, Φερόες Νήσοι, Σικελία, Κανάρια, Αζόρες), επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων.
Κατά την διάρκεια του φόρουμ ο Δήμαρχος Ρόδου ενημέρωσε διεξοδικά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας κ. Κανιέτε καθώς και τον γενικό διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομινίκ Ριστόρι για τις προκλήσεις και το περιβαλλοντικό και ενεργειακό δυναμικό του νησιού της Ρόδου ενώ επίσης επισήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών πόρων για την προαγωγή του επιστημονικού πεδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Ρόδο και στα μικρά νησιά ώστε να αποτελέσει τόπο καινοτομίας, έξυπνης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Το εναρκτήριο φόρουμ της Πρωτοβουλίας της Κομισιόν “Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά” πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πρωτοβουλίας για τα νησιά στο πλαίσιο της Πολιτικής Διακήρυξης η οποία υπογράφηκε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Ενέργειας 14 κρατών μελών της Ε.Ε, που έλαβε χώρα στις 18 Μάϊου στη Βαλέτα η οποία στοχεύει να βοηθήσει τα περισσότερα από 2.700 νησιά της Ε.Ε. να μειώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις προκλήσεις όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, να κάνουν μεγαλύτερη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να αναπτύξουν καινοτόμα ενεργειακά συστήματα.
O Δήμαρχος Ρόδου μεταξύ άλλων δήλωσε πως «Από σήμερα τα νησιά μας μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση της Ευρώπης προς μια οικονομία χαμηλή σε άνθρακα, βιώσιμη και συνεκτική. Τα Ευρωπαϊκά νησιά βρίσκονται ενίοτε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την ηπειρωτική Ευρώπη ωστόσο η γεωγραφική τους θέση δεν έχει μόνο μειονεκτήματα αλλά και πλεονεκτήματα.
Τα νησιά μας είναι εκ φύσεως ικανά να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο την ωκεάνια, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Η συνάντηση είχε ως στόχο να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση των νησιών της Ευρώπης, βοηθώντας τα να μειώσουν την εξάρτησή τους σε εισαγωγές ενέργειας μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτουν και της υιοθέτησης πιο σύγχρονων και καινοτόμων συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας».
Στο φόρουμ συμμετείχε επίσης η Δήμαρχος Τήλου κα. Μαρία Καμμά με τον συνεργάτη της κ. Στάθη Κοντό για την παρουσίαση του TILOS: project με το οποίο η Τήλος θα καταστεί σύντομα το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου.