Η ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η παγκόσμια πείνα αυξάνεται, με περίπου 122 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους να πλήττονται από την επισιτιστική ανασφάλεια το 2022, σε σύγκριση με το 2019. Χωρίς σημαντικές αλλαγές, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο τους για εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με την έκθεση, εάν δεν αντιστραφούν οι τρέχουσες τάσεις, εκτιμάται ότι 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα εξακολουθούν να ζουν με την πείνα το 2030, εκτός εάν οι διεθνείς προσπάθειες «κλιμακωθούν» και «επιταχυνθούν». «Πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να μειώσουμε σημαντικά αυτά τα στοιχεία εάν καταφέρουμε να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις μας σε συστήματα τροφίμων», δήλωσε ο Alvaro Laario, Πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη της Γεωργίας, σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η νέα έκθεση δείχνει τις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρυσι, 735 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούσαν, από 613 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος, αναφέρει η έκθεση. Τα επίπεδα πείνας σταθεροποιήθηκαν την περίοδο από το 2021 έως το 2022, αλλά δεν ανέτρεψαν την τάση αύξησης της πείνας που χρονολογείται από την εποχή πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το 30 τοις εκατό (2,4 δισεκατομμύρια) του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση σε τρόφιμα σε τακτική βάση, ένας δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ το 42 τοις εκατό (1,8 δισεκατομμύρια) δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει μια υγιεινή διατροφή.