«Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί εκ των οποίων είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας…», έλεγε με δακρυσμένα μάτια και σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε ενημέρωση για την πανδημία στις 21/3/20 (822) Η συγκίνηση του Σωτήρη Τσιόδρα – YouTube).
Δάκρυσε και το πανελλήνιο στη θέα του καθηγητή που τόσο έδειξε να συμμερίζεται τους Έλληνες ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν από τον «αόρατο εισβολέα» που σάρωσε στο διάβα του όλα τα ατομικά δικαιώματα και έστειλε στη λήθη τον Κώδικα της Νυρεμβέργης και τη Χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μόνο που τώρα πια ο καθηγητής έπαψε να δακρύζει!
Δεν δάκρυσε, όταν η κυβέρνηση επέβαλε το πρόστιμο των 100 ευρώ στις μανάδες και στους πατεράδες μας, στις γιαγιάδες και στους παππούδες μας. Στους ανθρώπους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία λαμβάνουν μία πενιχρή σύνταξη. Στους ανθρώπους που δούλεψαν μία ζωή και τώρα τους είπαν ότι δεν μπορούν να επιβαρύνουν το Ε.Σ.Υ. Το Ε.Σ.Υ που έχουν χρυσοπληρώσει τόσα χρόνια. Δεν τίθεται πια θέμα ποιοτικής επιβίωσης!
Δεν δάκρυσε, όταν οι συνάδελφοί του βγήκαν σε αναστολή, όταν οι οικογένειές τους καταδικάστηκαν σε ασιτία. Δεν του περίσσεψε κανένα δάκρυ για τους απεργούς πείνας, που στήθηκαν μπροστά στη Βουλή με όσες δυνάμεις τους είχαν απομείνει, διεκδικώντας το αυτονόητο.
Τώρα που παρατάθηκαν οι αναστολές; Τώρα που οι ήδη εξαθλιωμένοι συνάδελφοί του καταδικάστηκαν για άλλη μια φορά σε θάνατο δια ασιτίας (τουλάχιστον ο θάνατος δια απαγχονισμού είναι γρήγορος, αυτός είναι αργός και βασανιστικός).
Γιατί δεν βγήκε να υψώσει το επιστημονικό και ηθικό του παράστημα, να δηλώσει την αντίθεσή του με την κατάφωρη αδικία που υφίστανται, να δώσει επιστημονικά επιχειρήματα που να αποδείξουν ότι οι υγειονομικοί πρέπει να γυρίσουν στην εργασία τους;
Πολλά τα ερωτήματα! Δυστυχώς για εμάς ο μόνος που μπορεί να τα απαντήσει είναι ο ίδιος ο κ.Τσιόδρας. Δυστυχώς, γατί μάλλον θα τα αφήσει αναπάντητα. Έτσι, για το μυστήριο του πράγματος! Γιατί τι είναι Επιστήμη χωρίς μυστήριο;
Απόφοιτη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Δημιουργική Γραφή»του ομώνυμου διεπιστημονικού προγράμματος ΕΑΠ & Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας . Από το 2002 εργάζεται στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε εκπαιδευτικού περιεχομένου πονήματα, , ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί για θέματα της επικαιρότητας. Πρόσφατα τιμήθηκε με το 1ο βραβείο Διηγήματος στον 23ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ε.Τ.Ε.Π Κερατσινίου.