Ήττα του ΠΟΥ ή κάτι άλλο; Πάει πίσω η νέα “συνθήκη πανδημίας”

0
Dodekanisos

Ορισμένοι την χαρακτηρίζουν και ως μια μεγάλη νίκη, τουλάχιστον για την ώρα, όσων παγκοσμίως ύψωσαν το ανάστημα τους απέναντι στις υποχρεωτικότητες και μια νέα μορφή της κοινωνίας που προκαλεί πολλούς προβληματισμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μπόρεσε να πείσει τα κράτη μέλη για τη νέα συνθήκη πανδημίας που οραματίζεται και αποφάσισε να παρατείνει τις διαδικασίες κατά ένα χρόνο.

Όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές μέσα από την “Ελεύθερη Πένα”, είναι αλήθεια ότι ο ΠΟΥ το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει πολλές αντιρρήσεις σχετικά με την προσπάθεια του να πάρει όλες τις εξουσίες στα χέρια του και να αποφασίζει για τα κράτη μέλη χωρίς αυτά και έτσι αναγκάστηκε να αναζητήσει και άλλο χρόνο. Αποφασίστηκε λοιπόν το θέμα της νέας “συνθήκης πανδημίας” να πάει πιο πίσω σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε και να συζητηθεί το αργότερο μέχρι την επόμενη ετήσια συνέλευση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάϊο του 2025! Το ψήφισμα αναφέρει πως σε περίπτωση που καταστή δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία είναι εφικτό να γίνει ειδική σύνοδος μέσα στο 2024.

Ο ΠΟΥ δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να κλείσει και για τον λόγο αυτό η φετινή Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σε μια δέσμη τροποποιήσεων σε ένα άλλο διεθνές μέσο, ​​τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005) (IHR), εισάγοντας έναν ορισμό της έκτακτης ανάγκης για πανδημία για να ενεργοποιηθεί μια πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία ως απάντηση σε μια πιθανή πανδημία. Η εξέλιξη αυτή, κρατάει ουσιαστικά την πόρτα ανοιχτή αναφορικά με τη νέα συνθήκη πανδημίας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments