Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Η παρουσίαση της βιογραφίας του Παναγιώτη Κελεσίδη στη Ρόδο

Η παρουσίαση της βιογραφίας του Παναγιώτη Κελεσίδη στη Ρόδο

0
Dodekanisos

«Ο Παναγιώτης Κελεσίδης στη βιογραφία του, δεν ωραιοποιεί τη ζωή του. Αφηγείται τα βιώματα του, παραδέχεται τα λάθη του, ζητά συγγνώμη από όσους πίκρανε, φωτίζει τις σκοτεινές στιγμές της σταδιοδρομίας του, αναφέρεται στην «ημέρα» και στη «νύχτα» και αφήνει την καρδιά του να ταξιδέψει στον χρόνο. Αποδέχτηκα να γράψω τη βιογραφία του Παναγιώτη Κελεσίδη, γιατί είναι Πόντιος, με καταγωγή από τις Σέρρες και αγαπά υπερβολικά τον Ολυμπιακό και τον Πανσερραϊκό. Οι συνειρμοί δικοί σας…».

Kάπως έτσι, ο Σερραίος δημοσιογράφος Στέφανος Δημητριάδης προϊδεάζει τον αναγνώστη για το τι θα διαβάσει στο βιβλίο “ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ” και οι Ροδίτες είχαν την ευκαιρία το βράδυ της Δευτέρας, στην επίσημη παρουσίαση που έγινε στο ξενοδοχείο “Semiramis”, να ακούσουν από τα χείλη του… πρωταγωνιστή, του τεράστιου τερματοφύλακα Παναγιώτη Κελεσίδη, στιγμές της ζωής του. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου, με την στήριξη των Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Ρόδου-Διαγόρα.
Τον Παναγιώτη Κελεσίδη βράβευσε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, που στην ομιλία του αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για τη βιογραφία του Σερραίου γκολκήπερ.
Ο Κελεσίδης δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνηση του, μίλησε για το βιβλίο, για το ξεκίνημα της καριέρας του κι ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν στην έκδοση του.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Στέφανος Κυριαζής, που τόνισε οτι μέσα από τις σελίδες και τις φωτογραφίες του βιβλίου, οι παλαιότεροι θα έχουν την ευκαιρία να «φρεσκάρουν» στο μυαλό τους κάποιες παλιές αξέχαστες ιστορίες, ενώ η καινούρια γενιά, θα πάρει χρήσιμα μηνύματα και θα εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το μεγάλο ποδοσφαιρικό παρελθόν.

-2-

“ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ”
Το βιβλίο περιγράφει την ονειρεμένη, αλλά και γεμάτη περιπέτειες, πορεία προς τη δόξα του Παναγιώτη Κελεσίδη από τις αλάνες των Σερρών στα τσικό του τοπικού Ηρακλή σε ηλικία 13 ετών, στην πρώτη ομάδα του Πανσερραϊκού σε ηλικία 17 ετών και στον Ολυμπιακό Πειραιώς σε ηλικία 22 ετών το 1972, αποτελώντας μετά από 11 χρόνια τον διάδοχο του Σάββα Θεοδωρίδη. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ραγδαία εξέλιξη του άσημου νεαρού Σερραίου γκολκήπερ, που μέσα σε λίγους μήνες θα έφτανε να θεωρείται ο κορυφαίος της χώρας στη θέση του, κατακτώντας μέσα σε τρία χρόνια, τρία πρωταθλήματα και δυο κύπελλα, αποτελώντας μέλος της καλύτερης άμυνας όλων των εποχών με 13 μόλις γκολ παθητικό σε 34 αγώνες πρωταθλήματος .
Παράλληλα όμως, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα δει να ξεπηδά και μια άλλη πλευρά του χαρακτήρα του Κελεσίδη, αυτή του «τύπου μποέμ» που ο ίδιος σε στιγμές αυτοκριτικής και αυτοσαρκασμού αποκαλύπτει:
Οι συχνές νυχτερινές αποδράσεις στα μπουζουξίδικα, η άγνοια διαχείρισης των χρημάτων που κέρδιζε, η ελλιπής προπόνηση…
Ο αναγνώστης , μέσα από την περιγραφή, θα «ζήσει» και την πιο άσχημη στιγμή της καριέρας του Κελεσίδη, τη στιγμή του τραυματισμού του στο αριστερό γόνατο με ρήξη χιαστών συνδέσμων , το απόγευμα της 30ης Μαΐου 1979 στον αγώνα κυπέλλου με τον Πανιώνιο στο στάδιο Καραϊσκάκη. Έναν τραυματισμό που οι ιθύνοντες της εποχής έκριναν ότι δεν χρειαζόταν ν΄αντιμετωπισθεί με χειρουργική επέμβαση. Θα «ζήσει» παράλληλα και το τέλος της καριέρας του Κελεσίδη στον Θρύλο , οκτώ μήνες μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 1980, στον αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, που ενώ ο ίδιος θα υποχρεωθεί να παίξει χωρίς προπόνηση , με κατεστραμμένο το αριστερό γόνατο, θα θεωρηθεί υπεύθυνος για την ήττα με σκορ 1-2 και θα απομακρυνθεί. Αυτός, που οι έξοδοί του από το τέρμα στα πόδια των αντιπάλων επιθετικών φόβιζαν και μέχρι σήμερα, όμοιές τους οι φίλαθλοι δεν έχουν ξαναδεί.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν και μίλησαν, οι παλιοί παίκτες του Ολυμπιακού Ανδρέας Μπονόβας και Ανδρέας Τσακμακίδης, όπως και ο φίλος
του κ. Κελεσίδη, Θανάσης Σύρμας.
Τον κ. Μπονόβα τίμησε με αναμνηστική πλακέτα ο κ. Κυριαζής. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ τίμησε και τον παλαιότερο αθλητικογράφο της Ρόδου Νικήτα Κουσκούση, για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του στον αθλητισμό. Ο κ. Κουσκούσης ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης στην παρουσίαση της βιογραφίας του Παναγιώτη Κελεσίδη.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments