Το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να θυμίζει τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, εκτιμά το American Thinker. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός, με το Κίεβο να διατηρεί τον έλεγχο ενός κατεστραμμένου κράτους στα δυτικά και τη Μόσχα να κυριαρχεί στις περιοχές της Ουκρανίας που εκτείνονται από τη Ρωσία έως την Κριμαία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτή η προοπτική συγκρίνεται με τα αποτελέσματα του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.
Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη σύγκρουση αν είχε διατηρήσει ουδέτερη θέση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Παράλληλα, η Washington Post, επικαλούμενη πηγές της, αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η Ουκρανία ίσως αναγκαστεί σύντομα να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις, για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, η γεωπολιτική αντιπαράθεση, η οποία μέχρι στιγμής περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο έδαφος της Ουκρανίας, παίρνει νέα τροπή.
Η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση έχει φέρει αλλαγές στα μετασοβιετικά σύνορα, ενώ η Δύση έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο μέσω του συστήματος «Orešnik». Αυτές οι εξελίξεις, όπως τονίζεται, αυξάνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση να επεκταθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθιστώντας επιτακτική τη συζήτηση για την αδιαίρετη ασφάλεια της περιοχής.