Ιστορικής σημασίας είναι η σημερινή ημέρα όσον αφορά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς η UEFA ανακοίνωσε με επίσημη τοποθέτηση της πως καταργήθηκε οριστικά το κριτήριο των εκτός έδρας γκολ για όλες τις διοργανώσεις της (άνδρες, γυναίκες, νέους), αρχής γενομένης από τις προκριματικές φάσεις της σεζόν 2021/22.
⚽ The away goals rule will be removed from all UEFA club competitions from the 2021/22 season.
— UEFA (@UEFA) June 24, 2021
Ties in which the two teams score the same number of goals over the two legs will now have two 15-minute periods of extra time, and, if required, penalty kicks.#UCL #UWCL #UEL #UYL
Πότε εμφανίστηκε το κριτήριο των εκτός έδρας γκολ;
Το κριτήριο του εκτός έδρας γκολ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων (διοργάνωση που δεν υφίσταται πια). Από το 1969 μέχρι και σήμερα εφαρμοζόταν σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως από την νέα σεζόν παύει να υπάρχει.
Γιατί καταργήθηκε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ;
Αρκετοί ήταν εκείνοι που επιζητούσαν την κατάργηση των εκτός έδρας γκολ. Συγκεκριμένα τόσο ο Αρσέν Βενγκέρ (πρώην τεχνικός της Άρσεναλ) όσο και ο νυν προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης Ντιέγκο Σιμεόνε ήταν ξεκάθαρα κατά του κανονισμού.
Η γενική αίσθηση έχει να κάνει με το ότι το κριτήριο ήταν περιοριστικό για την ομάδα που θα έπαιζε τον πρώτο της αγώνα εντός έδρας. Ειδικά στο πρώτο σκέλος των αγώνων νοκ-άουτ. Ουσιαστικά αν έμενε στην ισοπαλία με 0-0 εντός έδρας και εκτός έδρας έπαιρνε ισοπαλία με 1-1 θα μετρούσε για «διπλό», εξαιτίας του εκτός έδρας γκολ.
Πράγματι μία επίσημη έρευνα της UEFA επιβεβαίωσε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση τόσο στις εντός έδρας νίκες όσο και στα γκολ. Συγκεκριμένα, τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν έδειξαν ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα υπάρχει μία τάση συνεχούς μείωσης του χάσματος μεταξύ του αριθμού των νικών γηπεδούχων/φιλοξενούμενων (από 61%/19% σε 47%/30%) και του μέσου όρου γκολ ανά ματς εντός/εκτός έδρας (από 2,02/0,95 σε 1,58/1,15) στις αναμετρήσεις των ανδρών.
Ενώ, από την σεζόν 2009/10 ο μέσος όρος των γκολ ανά αγώνα στο UEFA Women’s Champions League παρέμεινε πολύ σταθερός. Ο συνολικός μέσος όρος είναι 1,92 για την γηπεδούχο ομάδα και 1,6 για την φιλοξενούμενη.
Τι θα συμβαίνει από εδώ και στο εξής αν το σκορ είναι στην ισοπαλία;
Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, οι ομάδες που θα σημειώνουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων σε διπλούς αγώνες, θα οδηγούνται σε παράταση (δύο ημίχρονα των 15 λεπτών) και αν δεν προκύψει ούτε εκεί νικητής, θα ακολουθείται η διαδικασία των πέναλτι.
«Ο κανονισμός απέτρεπε τις ομάδες να επιτεθούν»
Ο πρόεδρος της UEFA Αλεκσάντερ Τσεφέριν εξήγησε πως ο κανόνας τώρα «αντιβαίνει στον αρχικό του σκοπό». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή ότι αποτρέπει τους συλλόγους από το να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο.
«Το εκτός έδρας γκολ ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα τελευταία χρόνια. Η κατάργησή του, ωστόσο, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στις προηγούμενες συνεδριάσεις της UEFA τα τελευταία χρόνια.
Αν και δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων, αρκετοί προπονητές, φίλαθλοι και άνθρωποι του ποδοσφαίρου εξέφρασαν ανοικτά την άποψή τους υπέρ της κατάργησής του. Οι ομάδες που παίζουν εντός έδρας το πρώτο ματς μέχρι τώρα φοβούνται να επιτεθούν, μήπως δεχθούν ένα γκολ που θα έδινε στον αντίπαλο ένα σημαντικό αβαντάζ. Πολλοί εστίασαν στην αδικία. Eιδικά στην παράταση, καθώς η ομάδα που έπαιζε εντός έδρας πολλές φορές έπρεπε να σκοράρει δύο γκολ, αν είχε σκοράρει ένα εκείνη που έπαιζε εκτός. Σήμερα το εντός έδρας πλεονέκτημα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο παλαιότερα», υποστήριξε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφέριν.