H Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας

0
Dodekanisos

Tην απόσυρση της από τη συμφωνία των σιτηρών ανακοίνωσε η Ρωσία μέσω του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ. «Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα. Όπως είπε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προθεσμία είναι η 17η Ιουλίου. Δυστυχώς, στο κομμάτι που αφορά τη Ρωσία, αυτές οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής και έτσι η Ρωσία αποσύρεται», είπε ο Πεσκόφ.

Αναλυτές συνδέουν την απόφαση αυτή με την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έγινε νωρίτερα και που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι. Ο Πεσκόφ πάντως τόνισε ότι μόλις εκπληρωθεί το μέρος των συμφωνιών που αφορά τη Ρωσία, η Μόσχα θα «επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε πως η Ρωσία ενημέρωσε επίσημα την Τουρκία , την Ουκρανία και τον ΟΗΕ για την αντίθεσή της στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν το περασμένο Σάββατο, σε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής ,  Cyril Ramaphosa , είπε ότι οι υποχρεώσεις για την άρση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν εκπληρωθεί.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 2022 από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, αφορούσε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments