H αριστερά της Γαλλίας προσπαθεί να …παραπέμψει τον Μακρόν!

0
Dodekanisos

Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία επιδεινώνεται δραματικά. Το αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI) ξεκίνησε μια προσπάθεια για την απομάκρυνση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν από τα καθήκοντά του. Η κίνηση ακολουθεί την άρνηση του Μακρόν να διορίσει έναν υποψήφιο από τον νικηφόρο αριστερό συνασπισμό ως πρωθυπουργό, κάτι το οποίο η αριστερά το χαρακτηρίζει παράνομο. Η κατάσταση αναδεικνύει τις βαθιές εντάσεις στη γαλλική πολιτική και δοκιμάζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Η Συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), που αποτελείται από το LFI, τους Σοσιαλιστές, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους, βγήκε νικήτρια από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Και αυτό συνέβη επειδή κεντρώοι και αριστεροί συνεννοήθηκαν για να αποτρέψουν την εκλογή πολλών υποψηφίων του κόμματος της Λεπέν. Παρά την εκλογική νίκη, ο συνασπισμός δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία, αναγκάζοντας τον Μακρόν να διαπραγματευτεί τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Πρόσφατα, ο Μακρόν απέρριψε τον διορισμό της υποψήφιας του NFP Λούσι Καστέτ ως πρωθυπουργού. Το δικαιολόγησε με ανησυχία για τη «θεσμική σταθερότητα».

Το LFI έχει κάνει τώρα ένα δραστικό βήμα: το κόμμα κυκλοφόρησε μια πρόταση για την παραπομπή του Μακρόν και συλλέγει υπογραφές από τους βουλευτές. Το αίτημα επικαλείται το άρθρο 68 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την απομάκρυνση από τα καθήκοντά του σε περίπτωση «παράβασης καθήκοντος που είναι προδήλως ασυμβίβαστη με την άσκηση της εντολής του».

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments