Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα «Εξαιρετικά απίθανό ο κορωνοϊός να προήλθε από εργαστήριο»

«Εξαιρετικά απίθανό ο κορωνοϊός να προήλθε από εργαστήριο»

0
Dodekanisos

Τα προκαταρκτικά ευρήματα μιας έρευνας που διενήργησε η Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι ο κορανοϊός πιθανότατα μεταδόθηκε σε ανθρώπους από ζώα και δεν προήλθε από εργαστήριο. Το σχετικό ρεπορτάζ έχει το rt.com. Βασισμένη κυρίως σε δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διερεύνησης του ΠΟΥ στον Γουχάν, η έκθεση αναφέρει ότι η μετάδοση του ιού από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο, ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο ένα σχέδιο αντιγράφου. Η μελέτη απέρριψε επίσης τη θεωρία ότι ο ιός μπορεί να προήλθε από ένα εργαστήριο, ως «εξαιρετικά απίθανο».

Η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου ήταν πολύ πιθανή, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ η άμεση εξάπλωση του ιού από νυχτερίδες στον άνθρωπο θεωρήθηκε ως το δεύτερο πιθανότερο σενάριο. Η ασθένεια που εξαπλώθηκε μέσω προϊόντων διατροφής κρίθηκε ρεαλιστική αλλά όχι πιθανή στην προκειμένη περίπτωση. Η ομάδα που συνέταξε τη μελέτη ζήτησε περαιτέρω έρευνες για το τι προκάλεσε την πανδημία, αλλά συνέστησε να σταματήσει η υπόθεση διαρροής εργαστηρίου. Δεν είναι σαφές εάν θα γίνουν αλλαγές πριν από τη δημοσίευση της μελέτης. Η έκθεση ελέγχεται και μεταφράζεται σε πραγματικό χρόνο και θα δημοσιευτεί στο κοινό μέσα στις επόμενες μέρες, δήλωσε ο Peter Ben Embarek, εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ που ηγήθηκε της αποστολής στη Wuhan.

Ο Embarek και μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκαν τη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα Covid-19, τον Ιανουάριο. Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα για να αποκαλύψει τα προκαταρκτικά ευρήματά τους, η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ υποβάθμισε τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου και επεσήμανε τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε απάντηση, η Ουάσιγκτον εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τα πρώτα ευρήματα και ζήτησε από την Κίνα να δημοσιεύσει όλα τα σχετικά δεδομένα που σχετίζονται με την προέλευση του ιού. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σούλιβαν πρότεινε τότε ότι η διερευνητική αποστολή δεν διέθετε διαφάνεια και ζήτησε μια «ανεξάρτητη έκθεση» που να είναι «απαλλαγμένη από παρέμβαση ή αλλοίωση από την κινεζική κυβέρνηση». Η Κίνα απέρριψε τον ισχυρισμό ότι παρενέβη στην έρευνα ως αβάσιμο. Η πρώην κυβέρνηση Τραμπ έκρινε το Πεκίνο υπεύθυνο για την εξάπλωση της νόσου, και μάλιστα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον ΠΟΥ, ισχυριζόμενες ότι ο διεθνής οργανισμός κάλυπτε τον ρόλο της Κίνας στην πανδημία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo μάλιστα ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι ο Covid-19 ενδέχεται να έχει διαρρεύσει από ένα εργαστήριο Wuhan, ισχυρισμός που η Κίνα αρνήθηκε έντονα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments