Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Η επόμενη μέρα στην Ισπανία – Τι θα σημάνει μία μονομερής κήρυξη...

Η επόμενη μέρα στην Ισπανία – Τι θα σημάνει μία μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας

0
Dodekanisos
  • Σε βαθύ διχασμό η Ισπανία μετά το δημοψήφισμα της Καταλονίας

  • Πώς αναμένεται να αντιδράσει η καταλανική κυβέρνηση

  • Πόσο εφικτή είναι μία ενδεχόμενη ανεξαρτησία

  • Αρνητική σε κάθε σενάριο η ισπανική κυβέρνηση

Σε πρωτοφανή πολιτικό αναβρασμό και βαθύ διχασμό βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο η Ισπανία, αφού το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, οι σκηνές απίστευτης αστυνομικής βίας που στιγμάτισαν την εκλογική διαδικασία και τα σενάρια για την επόμενη μέρα, συνθέτουν ένα εξαιρετικά εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο καθιστά αβέβαιο το πώς θα πορευτεί την επόμενη μέρα η χώρα.

Το κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή και για το επόμενο 24ωρο είναι αν η αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας προκηρύξει τη μονομερή ανεξαρτησία της, όπως της επιτρέπει νόμος του κοινοβουλίου της.

«Πλημμύρισαν» με χιλιάδες διαδηλωτές οι δρόμοι της Καταλονίας

Τους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας “πλημμύρισαν” χιλιάδες άνθρωποι με σκοπό να καταδικάσουν την αστυνομική βία και να διαδηλώσουν υπέρ του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή και στιγματίστηκε από τη βίαια καταστολή των ψηφοφόρων από την αστυνομία.

«Αυτό με τον Φράνκο (σ.σ τον δικτάτορα), ήταν ο κανόνας» ήταν το σύνθημα στα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τι προβλέπει η ley de desconexion

Στην περίπτωση που η Generalitat ανακηρύξει τη νίκη του «ναι», θα μπει σε ισχύ η ley de desconexion (νόμος απόσχισης) ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα «μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μέσα σε 48 ώρες».

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, με τη συντριπτική νίκη του «ναι» και της «νόμιμης» έγκρισης της Generalitat, θα πρέπει να μπει σε ισχύ ο «νόμος αποσύνδεσης», Ley de desconexiòn, ο οποίος καθορίζει την όλη πορεία μέχρι την αναγνώριση της ανεξαρτησίας.

Ουσιαστικά αναμένεται να μείνουν όλα ως έχουν (νόμοι, δικαστήρια, αστυνομία, διοίκηση, οικονομικές υπηρεσίες) εκτός από το ότι η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί και να επιβάλει -κατά περίπτωση- νέους κανόνες στην Μαδρίτη, μέχρι τον τελικό «χωρισμό».

Κάτι τέτοιο βέβαια απέχει πολύ από την πραγματική απόσχιση, αφού εάν η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας (ή οποιασδήποτε χώρας) δεν είναι σύμφωνη και δεν δώσει το «πράσινο φως» το ενδεχόμενο οποιασδήποτε απόσχισης φαντάζει μη ρεαλιστικό.

Η Μαδρίτη «δεν ξέρει, δεν βλέπει, δεν ακούει»

Την ίδια ώρα η ισπανική κυβέρνηση τηρεί μία μάλλον αφελή στάση, αφού την ίδια στιγμή που εκπρόσωποί της δηλώνουν ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα» (Μαριάνο Ραχόι) και ότι η στάση της αστυνομίας ήταν υποδειγματική (Ραφαέλ Καταλά), παράλληλα κάνουν γνωστό ότι εξετάζουν την περίπτωση εφαρμογής του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, που ορίζει την αναστολή των εξουσιών τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ούτε η Ε.Ε. αναγνωρίζει το δημοψήφισμα

Αρνητική στάση όμως έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε ότι «η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί εργαλείο στην πολιτική».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο».

Παραλύει ο δημόσιος τομέας

Ως αντίδραση στην έξαρση της βίας, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και τα δύο μεγάλα ισπανικά συνδικάτα UGT και CCOO, κάλεσαν σήμερα σε γενική απεργία σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «σοβαρή παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών» των Καταλανών.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments