Ύστερα από 20 χρόνια απουσίας, η Βενέτσια «κλείδωσε» την επιστροφή της στην Serie A στη ρεβάνς κόντρα στην Τσιταντέλα χάρη σε γκολ του Μποκαλόν στο 90+3’!
WE’RE BACK! 🟠⚫️🟢 pic.twitter.com/WXvH2PfnLw
— Venezia FC (@VeneziaFC_EN) May 27, 2021
Η Βενέτσια είναι η τρίτη ομάδα (μετά την πρωταθλήτρια Έμπολι και την δεύτερη Σαλερνιτάνα), που εξασφάλισε την άνοδο στην Serie A. Στον τελικό της διαδικασίας των play off, αν και με 10 παίκτες από το 36′, κατόρθωσε να ισοφαρίσει με τον Μποκαλόν στο 93′ σε 1-1 την Τσιταντέλα. Έτσι σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη, που είχε εξασφαλίσει στον πρώτο αγώνα (1-0), εξασφάλισε το τελευταίο εισιτήριο της ανόδου.
7 – #Venezia have been promoted in #SerieA for the 7th time, the last time was back in 2000/2001 under Cesare Prandelli, exactly 20 years ago. Gondola.#VeneziaCittadella #SerieB pic.twitter.com/MdPgIFykzI
— OptaPaolo (@OptaPaolo) May 27, 2021
Η ΙΔΡΥΣΗ
Τα «ιπτάμενα λιοντάρια» ιδρύθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου του 1907 στην Βενετία. Στην πλούσια ιστορία τους αγωνίστηκαν για πολλά χρόνια στις επαγγελματικές κατηγορίες της Ιταλίας. Ενώ, το 1941 κατέκτησαν τον μόνο αξιοσημείωτο τίτλο τους, το κύπελλο Ιταλίας κόντρα στην Ρόμα.
Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΖΑΜΠΡΑΝΟ, Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΤΡΕ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ SERIE A
Την σεζόν 1986-87 ο Ιταλός επιχειρηματίας Μαουρίτσιο Ζαμπράνο απέκτησε την Βενέτσια. Στην οποία έμεινε για τα επόμενα 16 ολόκληρα χρόνια. Κατά την πρώτη του χρονιά ως επικεφαλής, ο Ζαμπράνο προχώρησε σε συγχώνευση με την Μέστρε, η οποία αγωνιζόταν στην Serie C2. Από εκεί προήλθε το πορτοκαλί χρώμα στην φανέλα της και προστέθηκε στα ήδη πράσινο και μαύρο που υπήρχαν. Το 1988 κέρδισε την άνοδο στην τρίτη κατηγορία.
Την σεζόν 1990-91 κατόρθωσε να κερδίσει ακόμα μία άνοδο, αυτή την φορά για την Serie B, ύστερα από 23 χρόνια. Το 1997-98 τερμάτισε δεύτερη και επέστρεψε στην Serie A μετά από 31 χρόνια.
Παρά την άνοδο, το ρόστερ της Βενέτσια ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων. Παρόλα αυτά ο τότε ανερχόμενος τεχνικός διευθυντής Μπέμπε Μαρότα (μετέπειτα Γιουβέντους και Ίντερ), «δυνάμωσε» την ομάδα. Έφερε από την Μίλαν τον επιθετικό Φιλίππο Μανιέρο και τον τερματοφύλακα Μάσιμο Ταϊμπι. Αποκορύφωμα ήταν ο δανεισμός του νεαρού Άλβαρο Ρεκόμπα από την Ίντερ. Μανιέρο (12) και Ρεκόμπα (11) σκόραραν 23 γκολ συνολικά. Kαι η Βενέτσια τερμάτισε 11η. Τα επόμενα δύο χρόνια ακολούθησαν αρκετές αλλαγές προπονητών και ανεβοκατέβαινε μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Η ΦΥΓΗ ΤΟΥ ΖΑΜΠΡΑΝΟ, Ο ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ
Στις 21 Ιουλίου του 2002 ο Μαουρίτσιο Ζαμπράνο αποχώρησε από την Βενέτσια και απέκτησε την Παλέρμο. Στην συνέχεια ο Ιταλός επιχειρηματίας προχώρησε σε μία κίνηση που έμεινε στην ιστορία ως η «κλοπή του Pergine». Ουσιαστικά φεύγοντας, πήρε μαζί του 12 ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή από την Βενέτσια στην Παλέρμο! Η Βενέτσια στο πρωτάθλημα της σεζόν 2004-05 υποβιβάστηκε και τελικά δήλωσε πτώχευση.
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
Από το 2005 μέχρι το 2015 οι «Gli Arancioneroverdi» (δηλαδή οι «πορτοκαλομαυροπράσινοι»), επανιδρύθηκαν δύο φορές (2005 και 2009), περιπλανήθηκαν στις χαμηλότερες κατηγορίες και τέλος δήλωσαν ακόμα δύο φορές πτώχευση (2009 και 2012)!
ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ SERIE A
Τον Σεπτέμβριο του 2015 Αμερικανοί αγόρασαν τον σύλλογο και τον μετονόμασαν σε Venezia FC. Ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Ότι δεν κατάφερε αρχικά ο Πίπο Ιντζάκι (ανέλαβε ως προπονητής από το 2016 μέχρι το 2018) και ο Αλέσιο Ντιονίσι (2019-2020) το κατόρθωσε ο Πάολο Ζανέτι. Ο Ιταλός προπονητής οδήγησε την Βενέτσια στην πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα και στην συνέχεια στην άνοδο στη Serie A μετά από 20 χρόνια!
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ «ΠΙΕΡ ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΕΝΖΟ»
Η έδρα της Βενέτσια αποτελεί πραγματικά ένα μαγευτικό τοπίο. Το στάδιο «Πιέρ Λουίτζι Πένζο», είναι φτιαγμένο από ξύλο και κατασκευάστηκε το μακρινό 1913. Η ονομασία προήλθε από τον Πιέρ Λουίτζι Πένζο, ο οποίος ήταν πιλότος κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι το δεύτερο αρχαιότερο στάδιο στην Ιταλία (το πρώτο είναι το «Λουίτζι Φεράρις»). Η πρόσβαση στο γήπεδο γίνεται αποκλειστικά με καράβι ή τα πόδια, καθώς οι τρεις από τις τέσσερις πλευρές του είναι περικυκλωμένες από νερό. Το ρεκόρ χωρητικότητας σημειώθηκε το 1966, όταν 26.000 άνθρωποι παρακολούθησαν ένα ματς κόντρα στην Μίλαν. Η τωρινή χωρητικότητά του ανέρχεται στις 7.450 θέσεις.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία ιστορική ομάδα, η οποία -όπως είπαμε παραπάνω- πέρασε αρκετές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή της στην Serie A ήταν πέρα για πέρα δίκαιη.
Η ιστοσελίδα Soccerbible προέβη σε ένα ωραίο αφιέρωμα για την έδρα της Βενέτσια. Το οποίο συνοδεύει από «πλούσιο» και περισσότερο φωτογραφικό υλικό.
Πηγές φωτογραφιών: Giacomo Cosua από SoccerBible.