Στην τύχη του έχει αφεθεί ο Τομέας ΕΚΑΒ στην Λέρο. Δεν ενισχύθηκε με εξειδικευμένο προσωπικό παρά τον αυξημένο όγκο εργασίας.
Σε κτίριο που έχει κατασκευαστεί ως στρατώνας επί της Ιταλικής κατοχής στεγάζεται το ΕΚΑΒ! – Απαράδεκτος και επικίνδυνος σύμφωνα με έκθεση του ιατρού εργασίας!
Οι διασώσστες του ΕΚΑΒ εργάζονται με μειωμένα ρεπό (25-26 βάρδιες το μήνα), τους οφείλονται εκατοντάδες, ενώ δεν παίρνουν τις κανονικές τους άδειες!
Η συνολική ενεργή δύναμη είναι μόλις 8 διασώστες!
Ο τομέας ΕΚΑΒ Λέρου ιδρύθηκε το 2014 με την μετάταξη/μεταφορά υπαλλήλων των κλάδων ΔΕ Οδηγών των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ και ανήκει διοικητικά στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης. Η δύναμη του Τομέα στα «χαρτιά» είναι 10 διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρου. Λόγω όμως συνταξιοδότησης και απαλλαγής μόλις οι οκτώ (8) επανδρώνουν το ασθενοφόρο. Το επόμενο διάστημα αναμένονται άλλες δύο συνταξιοδοτήσεις.
Με δεδομένο ότι για την 24ωρη κάλυψη χρειάζονται 10-11 άτομα, αναγκάζονται να εργάζονται πέραν του προβλεπόμενου από την εργατική νομοθεσία για να υπάρχει συνεχή παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους κατοίκους του νησιού.
Στην Λέρο η δευτεροβάθμια φροντίδα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη:
To Γενικό Νοσοκομείο
Το Ειδικό Ψυχιατρικό νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες της Υγειονομικής Περιφέρειας σε θέματα ψυχικής υγείας.
Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος καθώς εξυπηρετούν:
Διακομιδές από τα νησιά ΠΑΤΜΟ, ΑΡΚΙΟΥΣ, ΛΕΙΨΟΥΣ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ προς Γ.Ν. Λέρου
Διακομιδές προς ΚΑΛΥΜΝΟ (Αξονικές), ΚΩ (Μαιευτικά περιστατικά) ΡΟΔΟ και ΑΘΗΝΑ ακτοπλοϊκά και αεροδιακομιδές
Τους κατοίκους του νησιού και τους τουρίστες
Το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ και το Γηροκομείο Λέρου
Τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων (ΛΑΚΚΙ ΠΙΚΠΑ και ΛΕΠΙΔΑ) και τις Διακομιδές από το Φαρμακονήσι με πλοία της FRONTEX – και του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
ΕΚΑΒ και Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων
Η Λέρος αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχουν δύο Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων στο ΛΑΚΚΙ ΠΙΚΠΑ και στη ΛΕΠΙΔΑ.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μετά την λήξη των συμβάσεις 4 διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την διάθεση μόνο ενός ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι δεν κάνουν χρήση των ρεπό τους. Με λιγότερους διασώστες πια είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις ή και αδυναμία εξυπηρέτησης.
Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται η ενίσχυση του Τομέα με 3 διασώστες μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με σύμβαση έργου μέχρι της 19/1/2018.
Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου
Το ΕΚΑΒ Λέρου δεν ενισχύθηκε με την προκήρυξη 6Κ/2016 (93 διασώστες) καθώς δεν προβλέφθηκε καμία θέση!
Με μειωμένα ρεπό καλύπτουν σε 24ωρη βάση το νησί της Λέρου. Τα οφειλόμενα είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις άδειες καθώς υπάρχει υπόλοιπο από το 2016 αλλά και από το 2015!! Για το 2017 τους οφείλεται το σύνολο των αδειών!
Αν και ο Τομέας συμμετείχε στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΕΚΑΒ κατά την καλοκαιρινή περίοδο δεν μετακινήθηκε εθελοντικά κανένας διασώστης από άλλη περιοχή στο νησί καθώς δεν εξασφαλίστηκε η διαμονή και η σίτιση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αν και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών για μετάταξη στο ΕΚΑΒ Λέρου η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.
Έλλειψη υποδομής
Ο συντονισμός δράσης και διακίνησης των περιστατικών γίνεται από το τηλεφωνικό Κέντρο του Γ.Ν. Λέρου!
Χωρίς τηλεφωνικό κέντρο και καταγραφικό κλήσεων καθώς το τηλέφωνο χτυπάει στο Νοσοκομείο και στην συνέχεια στα κινητά τους τηλέφωνα για να συνομιλήσουν με διάφορους φορείς (FRONTEX, Λ.Σ., ΟΗΕ) αλλά και με τις δομές του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου.
Η εγκατάσταση του ΕΚΑΒ στο Λακκί
Ο χώρος στέγασης του Τομέα είναι απαράδεκτος και επικίνδυνος σύμφωνα με έκθεση του ιατρού εργασίας ο οποίος επισκέφτηκε την εγκατάσταση στις 25/11/2016. Δεν υπάρχουν καν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής ( τουαλέτες ). Το κτίριο είναι κατασκευασμένο ως στρατώνας επί της Ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων.