O Aντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με αφορμή την πρόσκληση που του απεστάλη για συμμετοχή του στη διαβούλευση που πραγματοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠ.Ε.Κ.Α. και στην ημερίδα με θέμα: «Διαβούλευση Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου» που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη στις 19 – 20/9/2017 από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠ.Ε.Κ.Α., κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις και τον ακόλουθο χαιρετισμό:
«Είναι ιδιαίτερα θετικό που πραγματοποιείται η διαβούλευση που αφορά τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας λεκανών απορροής ποταμών στα νησιά μας.
Δυστυχώς, είτε από άγνοια είτε από επιπολαιότητα, είτε εξαιτίας της έλλειψης δράσεων από τους υπευθύνους, θρηνήσαμε θύματα στα νησιά μας και οι συντοπίτες μας είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
Από τα νησιά μας απουσιάζουν τα μεγάλα ποτάμια, υπάρχουν όμως χείμαρροι που γίνονται ορμητικοί και επικίνδυνοι όταν πραγματοποιούνται έντονες βροχοπτώσεις. Την ίδια ώρα -και ενώ υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας σε αρκετά νησιά μας- πολύτιμα κυβικά νερό χύνονται αναξιοποίητα στη θάλασσα. Με βάση την εμπειρία, τη μελέτη και τη γνώση που μας προσέδωσε η καθημερινότητα αλλά και η διαχείριση πλημμυρών στους χειμάρρους μας, η ταπεινότητά μου καταθέτει επιγραμματικά τις παρακάτω σκέψεις και προτάσεις:
– Είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι συναρμόδιοι φορείς για την εφαρμογή της οδηγίας για τις πλημμύρες.
– Η ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τις πλημμύρες και ειδικά αυτές που δημιουργούνται στους ορμητικούς χειμάρρους, πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας.
– Επιβάλλεται να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να ανταπεξέλθει σε υποχρεώσεις της που έχουν να κάνουν με σύνταξη μελετών, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα, όπως αυτή των καθαρισμών της βλάστησης στους χειμάρρους ή την κατασκευή γεφυριών και άλλων λειτουργικών έργων και δράσεων.
– Να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες μας στη νησιωτική Ελλάδα, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και φυσικά στο κομμάτι που αφορά τις πλημμύρες.
– Μέσω εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων πόρων και φυσικά μετά από κατάθεση της γνώμης των ειδικών και εφαρμογή των μελετών, να δημιουργηθούν φράγματα ανάσχεσης σε χειμάρρους που αφενός θα αποτρέπουν τη δημιουργία πλημμύρας και αφετέρου θα βοηθήσουν (αφού γίνουν και τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα), να δημιουργηθούν υδάτινοι ταμιευτήρες στα άνυδρα νησιά μας. Αξίζει να αναφέρω ότι η τελευταία μου πρόταση όπου εφαρμόστηκε στα νησιά της Π.Ν.Αι. (Δωδεκάνησα – Κυκλάδες), είχε θετικά αποτελέσματα.
– Να εξακτινωθούν οι ημερίδες ενημέρωσης, προβληματισμού και διαβούλευσης και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες των νησιών μας, γιατί η αμοιβαία ανταλλαγή της γνώσης θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των πλημμυρών.
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που μου αποστείλατε στις 13.9.2017. Υποχρεώνομαι να σας καταθέσω γραπτώς τις σκέψεις μου -χωρίς τη φυσική μου παρουσία- και να ζητήσω να μου στείλετε την ενημέρωση και τα πορίσματα της διαβούλευσης και της ημερίδας.
Αυτό συμβαίνει διότι ότι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν εισήγαγε προς συζήτηση -εκτάκτως όπως του ζήτησα- στις 14.9.2017 σε συνεδρίασή της το αίτημά μου για την υπηρεσιακή μετακίνησή μου στη Μυτιλήνη και αδυνατώ να ανταπεξέλθω στο δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος του ταξιδιού.
Είναι λυπηρό που το αναφέρω, αλλά ως υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Δωδεκανήσου, σας καταθέτω (ξεπερνώντας τα εμπόδια που μου θέτουν κάποιοι/ες…) τις προτάσεις μου και δηλώνω πάντα διαθέσιμος για συνεργασία που θα ωφελήσει την περιοχή μας.»