Αρχική Επικαιρότητα Διάφορα Διασκεδάστε Μέχρι το Πρωί στα Πανηγύρια της Αστυπάλαιας

Διασκεδάστε Μέχρι το Πρωί στα Πανηγύρια της Αστυπάλαιας

0
Dodekanisos

Καλοκαίρι στην Αστυπάλαια σημαίνει ήλιος, πεντακάθαρη θάλασσα, καλό φαγητό και διασκέδαση μέχρι το πρωί στα πανηγύρια της. Αν, λοιπόν, είστε τυχεροί και βρίσκεστε το καλοκαίρι στο νησί, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε κάποιο από τα δεκάδες πανηγύρια στη Χώρα ή στις γύρω περιοχές.   

Τι να Περιμένετε στα Πανηγύρια μας

Στην Αστυπάλαια θα συναντήσετε έναν μοναδικό τόπο, γεμάτο ζεστασιά, φιλοξενία και ζωντάνια. Και φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε καλύτερα την ιστορία του νησιού και την παράδοσή του από τα πανηγύρια του. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τους ντόπιους και να γλεντήσετε μέχρι το πρωί! Τα Αστυπαλίτικα Πανηγύρια προσφέρουν ατελείωτες ώρες χαράς και διασκέδασης με τα νησιώτικα παραδοσιακά τραγούδια, την Αστυπαλίτικη σούστα και τα παραδοσιακά εδέσματα.

Το Μεγαλύτερο Πανηγύρι του Χρόνου 

Ωστόσο «της Παναγίας» γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τριήμερες εκδηλώσεις από τις 14 ως τις 16 Αυγούστου για τη  Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο προαύλιο της Παναγιάς της Πορταϊτισσας, με πλήθος κόσμου να συρρέει από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πανηγύρι αυτό χρονολογείται από το 1762. Η εικόνα της Παναγίας είναι αντίγραφο αυτής στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. 

14 Αυγούστου

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, μετά τον εσπερινό, στήνεται μεγάλο γλέντι στο προαύλιο της εκκλησίας με τραγούδια και χορούς από ντόπιους με παραδοσιακές ενδυμασίες. Τοπική κοινωνία και επισκέπτες γίνονται μία ζεστή αγκαλιά και διασκεδάζουν με βιολιά και λαούτα  μέχρι τελικής πτώσεως.  

15 Αυγούστου

Ανήμερα μετά την απογευματινή Θεία Λειτουργία στήνεται το Τραπέζι της Αγάπης. Οι γυναίκες της περιοχής προσφέρουν το λεγόμενο «λαμπριανό», που έχουν μαγειρέψει. Πρόκειται για αρνάκι ή κατσίκι γεμιστό, με πατάτες, ντομάτα, κόκκινη πιπεριά και τυρί, γνωστή σπεσιαλιτέ του νησιού. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να απολαύσουν όλοι τη γαστρονομία του νησιού.

16 Αυγούστου

Την επόμενη μέρα πραγματοποιούνται τα «Κουκάνια» στον Πέρα Γιαλό. Μεγάλοι και μικροί μπορούν να συμμετέχουν σε παραδοσιακά αγωνίσματα, που περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου, κολύμβησης, γιαουρτοφαγία με δεμένα μάτια – ταΐζει ο ένας τον άλλον γιαούρτι με δεμένα μάτια – αυγοδρομίες και το «πιάσιμο του κόκορα». Στο παιχνίδι αυτό, δένουν το ομοίωμα ενός κόκορα σ’ έναν ξύλινο στύλο μέσα στη θάλασσα, αλειμμένο με γράσο και διαγωνίζονται για το ποιος θα τον φτάσει πρώτος. Είναι, πράγματι, crazy time!

Τα Υπόλοιπα Πανηγύρια της Αστυπάλαιας

Και φυσικά, ολόκληρη η  καλοκαιρινή περίοδος στο νησί είναι ένα γλέντι χωρίς σταματημό, μιας και θα πετύχετε διάφορα πανηγύρια και εκδηλώσεις. 

Ο Ιούλιος ξεκινάει με το πανηγύρι:

  • του Προφήτη Ηλία στις 19 
  • και συνεχίζει με αυτό του Αγίου Παντελεήμονος στις 26 στα Λιβάδια, όπου προσφέρονται παραδοσιακά γλυκίσματα και ακολουθεί λαϊκό γλέντι. 

Ο Αύγουστος μπαίνει με το πανηγύρι για:

  • τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στις 5 του μηνός στα Λιβάδια με γλέντι και παραδοσιακά γλυκά
  • και του Ιωάννη του Προδρόμου στις 28 Αυγούστου.

Τέλος, στις 7 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παναγιά την Πουλαριανή και στις 2 Φεβρουαρίου την Παναγιά τη Φλεβαριώτισσα με παραδοσιακό .γλέντι με φαγητό, μουσική και χορό.

Είτε είστε φίλος αυτών των εκδηλώσεων, είτε όχι, το σίγουρο, πάντως, είναι ότι τα πανηγύρια στην Αστυπάλαια αποζημιώνουν πλήρως τους επισκέπτες, οι οποίοι επιστρέφουν επανηλειμμένα για να διασκεδάσουν, όπως ακριβώς κάνει και το legacy of dead demo!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments