“Δεν στέλνουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία”

0
Dodekanisos

Αλλάζει όπως φαίνεται στάση στην Ουκρανική κρίση η Πολωνία. Και αυτό διότι όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μαροβιέτσκι, σταματάει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι φανερό πως βρίσκονται πλέον σε ένταση λόγω της γνωστής διαμάχης για τις εξαγωγές σιτηρών. Υπενθυμίζουμε ότι έως τώρα η Πολωνία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή πέρυσι και είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου, ενώ φιλοξενεί επίσης περίπου ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες. Όμως από εδώ και πέρα φαίνεται πως οι σχέσεις αλλάζουν ριζικά.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία γιατί τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», είπε ο πρωθυπουργός , απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Βαρσοβία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο με όπλα παρά τη διαμάχη για τις εξαγωγές σιτηρών. Ο επίσημος λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Καγκελαρίας του Πρωθυπουργού της Πολωνίας μοιράστηκε αργότερα μια ανάρτηση τοπικού ειδησεογραφικού οργανισμού που περιείχε τα σχόλια του Morawiecki σχετικά με τον τερματισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Οι εντάσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες μετά την επιβολή απαγόρευσης από την Πολωνία στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να προστατευθούν τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών. Η Ουκρανία απάντησε στην απαγόρευση προειδοποιώντας την Πολωνία –καθώς και τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ουγγαρία και τη Σλοβακία– ότι θα υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments