Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια ατζέντα στην οποία περιλαμβάνεται η παραχώρηση των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ φαίνεται να προετοιμάζουν τον Ουκρανό πρόεδρο να αποδεχτεί ότι μέρος των εδαφών της Ουκρανίας μπορεί να χαθεί.
Παρά τις συνεχείς πιέσεις αλλά και τις υποσχέσεις από τους Ευρωπαίους για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι δεν φαίνεται ακόμα διατεθειμένος να παραχωρήσει εως και το 20% της χώρας του στους Ρώσους. Σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε γνωστό πως δεν σκοπεύει να αρχίσει διαπραγματεύσεις πριν τον Αύγουστο, ελπιζοντας σε βελτίωση της εικόνας στο πεδίο της μάχης. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα χρειαστεί σημαντική βοήθεια από τη Δύση, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται όμως δεδομένο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά την επίσκεψη του στο Κίεβο εξέφρασε το φόβο ότι ο κόσμος στη Δύση αρχίζει να κουράζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με τις επιπτώσεις στον δυτικό τρόπο ζωής, με την ακρίβεια να είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία υποχωρεί από την πρώτη θέση στο ενδιαφέρον των πολιτών στη Δύση, υπάρχουν φόβοι για λιγότερη βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να δείξει πως θα είναι μαζί της μακροπρόθεσμα, είπε ο Μπορις Τζονσον.
Οι Ευρωπαίοι λόγω του πολέμου βιώνουν ήδη τη θηλιά της ακρίβειας να σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από την οικονομία και βρίσκονται μπροστά στην προοπτική να κινδυνεύσει η ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα ιδιαίτερα αν διακοπεί εντελώς η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία . Υπό αυτές τις συνθήκες ελπίζουν πως μια γρήγορη επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με όποιο κόστος για την Ουκρανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρήνη κατά τις αρχές του φθινοπώρου και σε κάποια αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, αρκετή τουλάχιστον για να ομαλοποιηθεί η ροή φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στην Ουκρανία τα εδάφη που κατέχει. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του, καθώς προελαύνει, αργά μεν αλλα σταθερα, ενω παράλληλα χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως όπλο πιέζει ολοένα και περισσότερο τους Ευρωπαίους.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατό η Ουκρανία να επιστρέψει στα προηγούμενα σύνορά της.
“Η Ουκρανία που γνωρίζαμε εσείς και εγώ, εντός των συνόρων που ήμασταν, δεν υπάρχει πλέον και δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Αυτό είναι προφανές”, είπε η διπλωμάτης σε συνέντευξή της στο Sky News – Arabia.