Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα»!

«Δεν δεχόμαστε να γίνουμε πειραματόζωα»!

0
Dodekanisos

Φωτογραφίες και video Nicolas Nanev

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου

Σε ένα άκρως φορτισμένο κλίμα και με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, συγκεντρώθηκαν σήμερα στα γραφεία της ΔΕΗ απέναντι από τη Μαρίνα, προκειμένου να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της επιχείρησης, ότι δεν δέχονται να γίνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους πειραματόζωα, καθιστώντας σαφές πως θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να εμποδίσουν την κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσεως, στο σημείο του παλιού εργοστασίου.

“H ΔΕΗ φέρνει το θάνατο στα σπίτια μας”

Με σύνθημα η ΔΕΗ φέρνει τον θάνατο στα σπίτια μας και  την  συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων  ο ΑΠΟΠΕΣ πραγματοποίησε σήμερα στη μία το μεσημέρι μια πολυπληθή συγκέντρωση, στην οποία  εκτός από τους απλούς πολίτες συμμετείχαν , παράγοντες της αυτοδιοίκησης,  εκπρόσωποι φορέων και παλιοί αιρετοί,   όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θωμάς Σωτρίλλης, η περιφερειακή σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής Χαρούλα Γιασιράνη,  ο  Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αντώνης Γιαννικουρής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Στράτος Καρίκης, η Δημοτική Σύμβουλος Ευαγγελία Παναή, ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Υψηλάντης και οι τέως Δήμαρχοι Μάνος Κόκκινος, Στάθης Κουσουρνάς και Χατζής Χατζηευθυμίου. Γραπτό μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, τονίζοντας ότι  κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων και  πως προτεραιότητα του παραμένει η προστασία του ύψιστου αγαθού της υγείας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνου Κόνσολα.

Ξεχωριστή θέση στην σημερινή διαμαρτυρία είχαν τα παιδιά του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης ΑΜΕΑ «Ελπίδα» και δεκάδες άλλα μικρά παιδιά, που ζουν και μεγαλώνουν στον Άγιο Νικόλαο, τα οποία κρατούσαν κόκκινα γαρύφαλλα, στέλνοντας προς τους αρμόδιους το μήνυμα,  πως θέλουν στις γειτονιές τους,  να φυτρώνουν λουλούδια και όχι ο καρκίνος.

Επί της ουσίας του θέματος τώρα, οι κάτοικοι βασιζόμενοι στις διιστάμενες απόψεις των ειδικών, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους υποσταθμοί υψηλής τάσης είναι επιβλαβείς για την υγεία, ενώ άλλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ζητούν να σταματήσει ο σχεδιασμός της ΔΕΗ, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις.

«Έστω και η παραμικρή αμφιβολία να υπάρχει ως προς την επικινδυνότητα του εγχειρήματος σε βάρος της δημόσιας υγείας. Δεν θα πρέπει να γίνει. Ένας επιστήμονας μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει υπόνοια για τον συσχετισμό της λειτουργίας υποσταθμών της ΔΕΗ με την παιδική λευχαιμία αλλά σε μικρό ποσοστό. Δεν δεχόμαστε λοιπόν να γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας πειραματόζωα. Εμείς είδαμε πολλούς γνωστούς μας να πεθαίνουν από καρκίνο, λόγω της λειτουργίας του παλιού εργοστασίου και δεν είμαστε διατεθειμένοι, να το ρισκάρουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με την  υγεία τους. Γιατί και παλιά μας διαβεβαίωναν ότι ήταν ακίνδυνη η λειτουργία του  εργοστασίου και έλεγαν ψέματα. Οπότε δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη. Αρκετά πληρώσαμε τη ΔΕΗ με την υγεία και την  ζωή μας. Φτάνει πια…»

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΑΠΟΠΕΣ Λίτσα Γαλανού σε μια πραγματικά χειμαρρώδη δήλωση της, στο news12, υπογραμμίζοντας  εξάλλου πως η ΔΕΗ στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί παράνομα, καθώς προχώρησε στην κατασκευή του έργου, βασιζόμενη  σε μια ληγμένη άδεια της πολεοδομίας, ο φάκελος της οποίας έχει κατασχεθεί και βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα.

Η ίδια τονίζει πως υπάρχουν άλλες περιοχές, που μπορεί να φιλοξενήσουν μια τέτοια δραστηριότητα της ΔΕΗ, σε μια ασφαλή απόσταση από κατοικίες, καθώς εκτός των άλλων η κοντινή απόσταση του υποσταθμού με σπίτια, υποβαθμίζει περαιτέρω την ποιότητα της ζωής των πολιτών, λόγω του αυξημένου θορύβου.

Ο Σύλλογος έχει επανειλημμένα υποδείξει στην ΔΕΗ τέτοιες θέσεις, οι οποίες αν επιλεγούν θα έχουν ως επιπλέον πλεονέκτημα την αποφυγή της μετατροπής σε εργοτάξιο ενός μεγάλου κομματιού της πόλης από το σκάψιμο για την μεταφορά των καλωδίων υψηλής τάσεως.

Το Ψήφισμα των κατοίκων

Οι κάτοικοι της πόλης μας μετά  από πρόσκληση του συλλόγου των κατοίκων των Ανατολικών Συνοικιών (Αγ. Νικολάου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου) συγκεντρωθήκαμε σήμερα 30 Μαρτίου 2017 μπροστά από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ ΑΕ και αφού ακούσαμε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης , των φορέων και τους πολίτες,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

ZHTAME ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

1-Να προβεί στην άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης του υποσταθμού και κέντρου διανομής υψηλής τάσης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

2-Να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των φορέων της πόλης .

3-Να προχωρήσει άμεσα στην σύγκλιση της διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα υποδείξει την καταλληλότερη εναλλακτική θέση, πάντα ΕΚΤΟΣ κατοικημένων περιοχών της πόλης μας.

4-Να σεβαστεί και να τηρήσει την αρχή της προφύλαξης για τη ζωή μας

5-Να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του ΓΠΣ (που ορίζει τις χρήσεις γης)

6-Να αναβαθμιστεί με έργα ανάπλασης η περιοχή με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΑΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ

Να σεβαστούν την φωνή και την αγωνία της Τοπικής κοινωνίας  και να σταματήσουν άμεσα το ΕΓΚΛΗΜΑ που επιχειρούν σε βάρος της ζωής, της υγείας ,του περιβάλλοντος και της αισθητικής της πόλης μας. Να συντηρήσουν και να αξιοποιήσουν το μνημείο.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

Το παρόν ψήφισμα να κατατεθεί στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και να αναγνώθει κατά την Συνεδρίαση της 30-3-2017.

Να κοινοποιηθεί :
στον Υπουργό Ενέργειας
στους Βουλευτές Δωδ/νησου
Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments