Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να πρότεινε ένα σχέδιο για την προσωρινή αναστολή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συνοδευόμενο από την παροχή νέων οπλικών προμηθειών, με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με αναφορές της Wall Street Journal την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μήκους 800 μιλίων, αν και παραμένει ασαφές ποια δύναμη θα αναλάμβανε την επιτήρηση της περιοχής. Η λεγόμενη «ειρηνευτική δύναμη» δεν θα περιλαμβάνει αμερικανικά στρατεύματα ούτε θα προέρχεται από διεθνή οργανισμό που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Επιπλέον, ένας σύμβουλος του Τραμπ φέρεται να δήλωσε, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει πρωτοβουλίες για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία: Η Μόσχα θα παύσει αμέσως το πυρ και θα δηλώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις μετά την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το έδαφος των νέων περιοχών της Ρωσίας. Επιπλέον, το Κίεβο θα πρέπει να δηλώσει ότι παραιτείται από την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επίσης να προβεί σε αποστρατιωτικοποίηση και αποναζοποίηση, καθώς και να αποδεχθεί ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς.