Εντολή για απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να γίνει εγκαίρως πριν να είναι αργά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Στο όνομα του συλλογικού καλού προχωρώ στη συγκεκριμένη απόφαση. Έχω ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι.
«Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το πρόστιμο για κάθε παράβαση θα είναι 150 ευρώ.
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα εφαρμοστεί
Τρεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρόποι που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να λάβει σχετική άδεια για να μετακινηθεί εκτός σπιτιού:
Να αποστείλει SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033, στο οποίο θα αναφέρει το όνομά του, τη διεύθυνσή του και τον κωδικό του σημείου στο οποίο επιθυμεί να μεταβεί (π.χ. φαρμακείο, σούπερ μάρκετ κλπ, όπως οι κωδικοί αυτοί θα έχουν οριστεί).
Να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο δήλωσης μετακίνησης της Πολιτικής Προστασίας.
Να συμπληρώσει ένα απλό χαρτί χειρόγραφα στο οποίο θα αναφέρει πού πηγαίνει και ποια ώρα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης θα πρέπει να έχει μαζί και την ταυτότητά του για να την επιδείξει σε περίπτωση που του γίνει σχετικός έλεγχος.
Θυμίζουμε ότι παρά τις δραματικές εκκλήσεις της κυβέρνησης και των επιστημόνων να μείνουμε στα σπίτια μας, χιλιάδες συμπολίτες μας συνεχίζουν να αγνοούν τους πάντες και αδιαφορούν.
Την Παρασκευή χιλιάδες «έξυπνοι» έφυγαν για την επαρχία με κίνδυνο φυσικά να μεταφέρουν εκεί τον ιό, ενώ χθες, Σάββατο (21 Μαρτίου), εκατοντάδες Αθηναίοι έσπευσαν να χαρούν τη λιακάδα στις παραλίες της Αττικής.
Κορονοϊός: Το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα
Αν και η εικόνα της πορείας εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας φαίνεται να παραμένει σε σταθερό και προβλεπόμενο επίπεδο, πολλοί είναι οι επιστήμονες που τονίζουν ότι το Σαββατοκύριακο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όσον αφορά στην «περιφρούρηση» της διασποράς.
«Όσο πιο απλωμένη στον χρόνο είναι η βάση της επιδημιολογικής καμπύλης τόσο καλύτερα για όλους μας», αναφέρει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Το σενάριο που προσπαθεί να αποφύγει η χώρα μας είναι χιλιάδες κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία.
«Πήραμε νωρίς μέτρα, αναμένουμε να αποδώσουν. Όσες περιοχές άλλων χωρών έλαβαν αυστηρά μέτρα φάνηκε να πήγαν καλά. Περιμένουμε ωστόσο την άνοδο ώστε μετά να ξεκινήσει και η κάθοδος», επισημαίνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Τα κρούσματα που εκδηλώνονταν την εβδομάδα που πέρασε ήταν άνθρωποι που κόλλησαν την ακριβώς προηγούμενη, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Άλκη Βατόπουλο, ο οποίος είναι και αυτός μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.
Και αυτό λόγω του χρόνου επώασης που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από πέντε έως επτά ημέρες.
«Περιμένουμε την άνοδο των περιστατικών. Ελπίζουμε να είναι μικρή αυτή η άνοδος και διαχειρίσιμη», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή είναι δεδομένο ότι θα πάρει φθίνουσα πορεία.
«Ή θα έχει ανοσοποιηθεί ο κόσμος ή θα έχει φύγει ο ιός, ίσως βοηθήσει και η ζέστη, ίσως όμως απλά μειωθεί και η κυκλοφορία του. Ή, επίσης, μπορεί να υπάρχει εμβόλιο», αναφέρει.
Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας του πληθυσμού, πρόχειρες εκτιμήσεις, στις οποίες έχει αναφερθεί και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, το προσδιορίζουν στο 60%, δηλαδή αυτό το ποσοστό του πληθυσμού να κολλήσει τον ιό προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία του.
Κορονοϊός: Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες
Οι επόμενοι δύο μήνες, πάντως, είναι κρίσιμοι σύμφωνα με τους ειδικούς.
Υπενθυμίζεται ότι τα πραγματικά κρούσματα στον ελληνικό πληθυσμό, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα ειδικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τη Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 3.000.
Τα μαθηματικά μοντέλα έχουν χιλιάδες παραδοχές, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, συνεπώς είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά και η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα μπορεί και να ανατραπεί.
πηγή: newsbomb.gr