Αρχική Εκδηλώσεις “Be o local”: Μια ακόμη γιορτή γευσιγνωσίας και ανάδειξης της κουζίνας των...

“Be o local”: Μια ακόμη γιορτή γευσιγνωσίας και ανάδειξης της κουζίνας των νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

0
Dodekanisos

«Στο πλαίσιο του τίτλου Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019»

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και ανάδειξης της κουζίνας των νησιών, που οργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της  δράσης “Be a local” του προγράμματος “Taste the seasons”, της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Με την καθοριστική συμβολή των σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων  Κυκλάδων & Δωδεκανήσων, στρατηγικού συνεργάτη και εταίρου της Περιφέρειας, που σε κάθε εκδήλωση γαστρονομίας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης μια ακόμη βραδιά γευσιγνωσίας, στο εστιατόριο Noble Gourmet του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa,  με τις γεύσεις και τα προϊόντα των νησιών να πρωταγωνιστούν, μέσα από τα εντυπωσιακά πιάτα που παρουσιάστηκαν.

Η ταλαντούχα ομάδα του σεφ Γιώργου Τρουμούχη και των συνεργατών του, μεταξύ των οποίων ο Σταμάτης Μισομικές, European Young Chef 2016 και ο Σπύρος Κουγιός που κατέκτησε την τρίτη θέση European Young Chef 2017, παρουσίασαν στο κοινό των δημοσιογράφων και bloggers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και στους τοπικούς παραγωγούς, πώς “παντρεύονται” τα τοπικά προϊόντα της Ρόδου και αναδεικνύονται μέσα από παραδοσιακές συνταγές, που ξυπνούν μνήμες στους παλιούς και δημιουργούν νέα γευστικά μονοπάτια σε όσους τις γνωρίζουν για πρώτη φορά.

Οι κύριοι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν τα τοπικά βότανα και λαχανικά, προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης (ΠΓΕ) και  κρασιά της Ρόδου, που συνόδευσαν ιδανικά τις γευστικές δημιουργίες των σεφ.

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε την σημασία της προσπάθειας ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια από την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, καθώς και την συμβολή της γαστρονομίας στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των νησιών, ως στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους.

Από την πλευρά της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου,  διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του υψηλού στόχου που έχει θέσει η Περιφέρεια, χαιρέτισε ο  Παναγιώτης Παρατσόκας, μέλος του ΔΣ της Λέσχης.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο αντιπρόεδρος Νίκος Παπασταματίου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Aegean Cuisine», δημιούργημα προ δεκαετίας του νυν Περιφερειάρχη και τότε προέδρου του ΕΒΕΔ, Γιώργου Χατζημάρκου και τόνισε την σημασία της σύμπραξης των τοπικών φορέων των νησιών και της μεταξύ τους συνεργασίας ώστε τα αποτελέσματα να είναι άμεσα ορατά.

H δράση “Be a local”, υλοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων,   φορείς του τουρισμού και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, όλοι στρατηγικοί κοινωνικοί εταίροι της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των δράσεων που περιλαμβάνει ο τίτλος.

Στόχο έχει την μύηση των επισκεπτών στην γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, μέσα από παραδοσιακές συνταγές και αυθεντικά τοπικά προϊόντα.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες που ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούν την δράση  “Be a local”,  έχουν διαμορφώσει αναλόγως τα μενού τους και προσφέρουν στους πελάτες τους αυθεντική γαστρονομική εμπειρία, μέσα από παραδοσιακές συνταγές των νησιών, που παρουσιάζονται είτε στην πρωτότυπη μορφή τους, είτε εξελιγμένες στα πρότυπα της σύγχρονης νησιώτικης κουζίνας και παρασκευάζονται με γνήσια τοπικά προϊόντα.

Η πρωτοβουλία “Be a local”, στην «αλυσίδα» της οποίας προστίθενται διαρκώς νέες ξενοδοχειακές μονάδες, μέσα από την προώθηση και ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας, έχει στόχο την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση, την στήριξη των τοπικών παραγωγών.

Σημειώνεται ότι η διασύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα,  συνιστά έναν από τους στρατηγικούς στόχους που η Περιφερειακή αρχή έθεσε από τον ξεκίνημα της θητείας της, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατόν την διαρκώς αυξανόμενη διεθνή τάση του γαστρονομικού τουρισμού, προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Αιχμή του δόρατος στην επίτευξη του στόχου αυτού ήταν η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων που ήδη υλοποιούνται και θα κορυφωθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Προηγούμενο άρθροΟ Θεόδωρος Μητράκας μιλάει για τη νέα Ρόδο (video)
Επόμενο άρθροΑπέκτησε τον Ξένο ο Αστέρας Μασσάρων
Δημήτρης Δραγάτης
Στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας από πάρα πολύ μικρός και συγκεκριμένα από το 1990, παιδί του σχολείου στη Ρόδο, με τις ζωντανές μεταδόσεις από τα γήπεδα μέσα από τις συχνότητες του Ράδιος Ήχος Μάϊκ. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν πολύ σταθμοί και πολλές συνεργασίες: Τηλεόραση: TV7, TV4, ΙΡΙΔΑ TV, COSMOS TV, ΘΑΡΡΙ TV Ραδιόφωνο: Ράδιο Ήχος Μάϊκ, Ράδιο Melody, TOP FM, Cosmos Radio, Sky News Εφημερίδες: ΠΡΟΟΔΟΣ, ΔΡΑΣΙΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΡΟΔΙΑΚΗ (τώρα) Ανταποκριτής: Sport Fm, Sentra Fm Συγγραφέας του βιβλίου "Η Μεγάλη Ρόδος" Ιδιοκτήτης του news12.gr από το 2008 Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) Από τον Μάρτιο του 2020, το πολιτικό ρεπορτάζ και οι εξελίξεις στον πλανήτη μπήκαν στα δημοσιογραφικά ενδιαφέροντα...
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments