Έχουν περάσει εννέα ημέρες από τον σοβαρό τραυματισμό του Ανδρόγεου Σαμψάκη (που όλοι ευχόμαστε να είναι αναστρέψιμος), στη διάρκεια της προπόνησης στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Αμαρουσίου και άπαντες οι εμπλεκόμενοι τηρούν σιγήν ιχθύος, ενώ το ξηρό προπονητήριο των καταδύσεων λειτουργεί με… προφυλάξεις.
Ο αθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης, ο οποίος επρόκειτο να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό (διαβάστε ΕΔΩ), μετά το μεσημέρι της Δευτέρας της 25ης Σεπτεμβρίου στη διάρκεια εκτέλεσης ασκήσεων είχε μία άσχημη πτώση με το κεφάλι, η οποία είχε ως συνέπεια να υποστεί κάταγμα σε τρεις αυχενικούς σπονδύλους και μετατόπιση 6 εκατοστών.
Στο γυμναστήριο βρισκόταν χωρίς επιτήρηση προπονητή, παρουσία της προπονήτριας της Αργούς Άρτεμις Δρακούλη.
Ο 17χρονος ελπιδοφόρος διεθνής αθλητής, μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, συνοδευόμενος από τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη των καταδύσεων, Νίκο Συρανίδη και υποβλήθηκε την επομένη σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, στη διάρκεια της οποία του αφαιρέθηκαν τα συντρίμματα και ευθειάστηκε το νωτιαίος μυελός.
Παρέμεινε στην μονάδα εντατικής θεραπείας για 4 ημέρες και συνεχίζει να νοσηλεύεται, ανήμπορος να κινήσει τα πάνω και κάτω άκρα του.
Η συμπαράσταση που έχει τόσο από τους συναθλητές του αλλά και τις οικογένειες τους είναι συγκινητική, με δεδομένο ότι πολλοί γονείς μένουν τα βράδια εκ περιτροπής, αφού η κόπωση αλλά και οι υποχρεώσεις που έχουν τα 4 παιδιά της οικογένειας (τρία μικρότερα) δεν επιτρέπουν στους δύο γονείς να βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως όσο και αν το επιθυμούν.
Η ανταπόκριση σε προσωπικό επίπεδο είναι πραγματικά υπέροχη και από πλευράς Πολιτείας με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό να επισκέπτεται συχνά τον αθλητή στο νοσοκομείο, όμως από πλευράς διοίκησης ΟΑΚΑ, Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, εμπλεκομένων συλλόγων και Υφυπουργείου Αθλητισμού δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση. Τόσο το Υφυπουργείο όσο και το δ.σ του ΟΑΚΑ έχουν ενημερωθεί για το θέμα από την πρώτη στιγμή και προς το παρόν το διερευνούν για να αποδώσουν ευθύνες.
Η σιωπή εκκωφαντική και το μέχρι πρότινος πάντοτε ανοικτό ξηρό προπονητήριο, χθες είχε κλειστές πόρτες…
Λειτουργούσε όμως, αφού την έκπληξη της κλειστής πόρτας διαδέχτηκε μία ακόμη μεγαλύτερη, όταν εμφανίστηκε μία αθλήτρια, με την γκαραζόπορτα να ανοίγει,να μπαίνει μέσα και να ξανακατεβαίνει.
Αν όλα είναι σύννομα ποιος ο λόγος να γίνεται ξαφνικά η προπόνηση με μυστικότητα;
Μετά από αυτό το παρολίγον τραγικό για τη ζωή του αθλητή συμβάν, κινητοποιήθηκε κανείς ώστε να υπάρχει μόνιμα ένας γιατρός στην εγκατάσταση, όση ώρα λειτουργεί;
Υπάρχει πλέον έλεγχος για το αν όσοι μπαίνουν στην πισίνα και τα προπονητήρια έχουν άδεια και συνοδεύονται από προπονητή;
Οι επικλήσεις του ομοσπονδιακού προπονητή Πέτρου Φυρίγου για αλλαγή των σανίδων, οι οποίες κανονικά έπρεπε να αντικατασταθούν στην 4ετία και έχουν περάσει 14 χρόνια εισακούστηκαν από κανέναν;
Και καλά ο τραυματισμός του Σαμψάκη ήταν ατύχημα, αν σπάσει μία σανίδα και τραυματιστεί σοβαρά ένας καταδύτης σήμερα ή αύριο θα είναι και αυτό κακιά στιγμή;
Ο κόσμος των καταδύσεων φοβάται ότι η ανακίνηση του θέματος μπορεί να σημάνει το κλείσιμο και του καταδυτηρίου του ΟΑΚΑ (μετά από αυτό του Αγίου Κοσμά όταν έσπασε σανίδα και τραυματίστηκε ο Φαφαλής), το οποίο θα είναι η ταφόπλακα του αθλήματος και δικαίως.
Όμως, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των αθλητών, ώστε να εκμηδενιστεί αν είναι δυνατόν η πιθανότητα επανάληψης ενός τέτοιου ατυχήματος.
Ο Ανδρόγεως Σαμψάκης είναι το δικό μου παιδί και το δικό σου, σε 5 ή 10 χρόνια αν δεν κινητοποιηθούν άπαντες. Ο προπονητής δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, συνεπώς δεν επιτρέπεται ένας αθλητής να γυμνάζεται χωρίς επιτήρηση, όπως επίσης είναι αδιανόητο να μπορεί να εισέρχεται οποιοσδήποτε χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.
Το πιο εύκολο είναι η ευθύνη να βαρύνει τους γονείς και άπαντες να νίψουν τας χείρας τους, όμως όταν ένας γονιός δίνει την άδεια του στο 17χρονο παιδί του να πάει στην προπόνηση είναι υποχρεωμένος να ξέρει αν θα επιτηρείται από προπονητή;
Ο Σαμψάκης επρόκειτο κατά ομολογία του ομοσπονδιακού προπονητή, Πέτρου Φυρίγου να είναι στους επίλεκτους της εθνικής ομάδας, τώρα που το παιδί θα χρειαστεί οικονομική στήριξη κανείς δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα;