Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 600,000 ευρώ, για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου Τηλεματικού Συστήματος Δημοτικών Συγκοινωνιών.
Πρόκειται για τα δύο έργα MOTIVATE και ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ με συνολικό προϋπολογισμό για το Δήμο της Ρόδου 600.000,00€. Τα δύο έργα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη ο οποίος κάνει χρήση των αστικών μέσων μετακίνησης μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων διαδραστικών εργαλείων ενημέρωσης, δηλαδή πρακτικών που χρησιμοποιούνται ήδη σε αντίστοιχου μεγέθους πόλεις του Ευρωπαϊκού χώρου.
To έργο ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός ενοποιημένου και πλήρους συστήματος τηλεματικής –ευφυών μεταφορών που θα παρέχει τα μέσα στο Δήμο για την συνολική διαχείριση του συστήματος αστικών συγκοινωνιών και για την πολυκαναλική πληροφόρηση των επιβατών σε πραγματικό χρόνο εντός και εκτός των λεωφορείων του ΡΟΔΑ.
Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει προμήθεια :
Α. Τηλεματικού εξοπλισμού για τα λεωφορεία που θα περιλαμβάνει:
• GPS (σύστημα εντοπισμού θέσης οχήματος), όπου θα μπορεί να αποστέλλεται στο κέντρο ελέγχου σε πραγματικό χρόνο η θέση, η ταχύτητα και η κατεύθυνση του οχήματος
• Ραδιοδίκτυο, modem GPRS για τη διασύνδεση με το κέντρο ελέγχου και τη μετάδοση δεδομένων
• Υπολογιστών οχήματος με οθόνη αφής για την ταυτοποίηση των οδηγών κατά την έναρξη της βάρδιας αλλά και για τις απαραίτητες πληροφορίες προς τον οδηγό
• Οθονών πληροφόρησης εντός των λεωφορείων που θα εμφανίζουν μηνύματα – πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των ΜΜΜ και το Δήμο.
Β. Ευφυών Στάσεων πληροφόρησης επιβατών :
θα είναι ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης, οι οποίες θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκό στοιχείο. Θα συνδέονται μέσω ραδιοδικτύου GPRS με την κεντρική πλατφόρμα και θα παρέχουν πληροφορίες και δυναμικά μηνύματα ενημέρωσης στους πολίτες, επισκέπτες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Γ. Δύο αστικών λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
Αντιστοίχως, στο πλαίσιο του έργου ΜΟΤΙVATE, αναπτύσσεται ηλεκτρονική πλατφόρμα συμμετοχικού σχεδιασμού από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην οποία θα συλλέγονται τα δεδομένα και οι πληροφορίες από πολίτες και επισκέπτες για τον τρόπο που μετακινούνται στην πόλη, ενώ παράλληλα, οι ίδιοι θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν υφιστάμενες δομές αλλά και προτεινόμενα μέτρα που έχουν σχέση με την κινητικότητα.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποτελέσει τελικά ένα συμμετοχικό εργαλείο για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο Δήμο καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό νέων παρεμβάσεων. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί πιλοτικά στο διαδίκτυο και σε Mobile εφαρμογή από το Νοέμβριο.
Προκειμένου να επιτευχθεί η διάχυση της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τα νέα προγράμματα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου βιωματικό εργαστήριο στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου υπό την Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Οργάνωσης, Ευρωπαικών Προγραμμάτων, Διοίκησης και Ληξιαρχείου κ. Ξεπαπαδάκη Παπαδημητρίου Βασιλική.
Στη συνάντηση συμμετείχαν:
Από το ΤΕΕ Δωδ/σου ο πρόεδρος κ. Γλυνός Ιωάννης, από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ο κ. Ματσαμάς Ιωάννης, από το ΕΒΕΔ ο Γ.Γ. κ. Παπασταματίου Νικόλαος, από την ΕΥΘΥΤΑ η κα Καρύδη Ελένη και η κα Στεφανίδου Βαρβάρα, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο κ. Μαντάς Αλέξης, από το Σύλλογο ΑμεΑ και την ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπειάδες ο κ Ζηδιανάκης Μανώλης, από την Ενεργειακή Α.Ε. η κα Νικηταρά Ελευθερία και η κα Μαντάλη Δέσποινα, από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ο κ. Βενέρης Πάνος και ο Ψωμάς Κων/νος, από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων η Αντιπρόεδρος κα Αντωνάτου Νόνικα, από το ΡΟΔΑ ο κ. Καραμανώλης Φώτης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μπάρδος Χρήστος.
Την παρουσίαση της πλατφόρμας έκανε ο κ. Σαλανόμπα Χοσέ, συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ. Κατά την εξέλιξη του έργου θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εργαστήρια με διαφορετικό κοινό κατά περίπτωση.