Αρχική Επικαιρότητα Ελεύθερη Πένα Τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων Λίνδου και Κω, στον αέρα

Τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων Λίνδου και Κω, στον αέρα

0
Dodekanisos

Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό πως ο νέος ενοικιαστής της καντίνας στην παραλία Πορί στα Κουφονήσια, πλειοδότησε στον διαγωνισμό που οργάνωσε ο Δήμος Νάξου, προσφέροντας τίμημα πολλαπλάσιο από το ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς.

Το ελάχιστο όριο είχε οριστεί στα 7.950 ευρώ ενώ ο νέος ενοικιαστής φέρεται να «κέρδισε» τον διαγωνισμό προσφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοίκιο 35.000 ευρώ για τους τρεις μήνες του Καλοκαιριού.

Και ενώ στην περίπτωση των Κουφονησίων, η καντίνα στο Πορί, έσπασε τα κοντέρ, στην περίπτωση των αναψυκτηρίων που βρίσκονται στους αρχαιολογικούς χώρους, τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

Για την εκμίσθωση 8 αναψυκτηρίων που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), ζητά, μόλις 46.375 ευρώ, μηνιαίο κατά μέσο όρο μίσθωμα.

Ποσό μικρότερο από το μηνιαίο μίσθωμα που κατέβαλλε ένα και μόνο αναψυκτήριο, εκείνο στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, που πριν από την απόφαση δικαστηρίου για μείωση μισθώματος έφτανε στα 57.662 ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού που διενεργείται αύριο το ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα ορίζεται σε 51.208 ευρώ μηνιαίως από 1/4 μέχρι 31/10 και σε 39.607 ευρώ μηνιαίως από 1/11 μέχρι 31/3, ενώ ο ανάδοχος θα κριθεί από το ποσοστό επί των πωλήσεων που θα προσφέρει. Το κατώτατο όριο του ποσοστού επί των καθαρών πωλήσεων του συνόλου των μισθίων έχει ορισθεί στο 1,25%.

Ο διαγωνισμός για την μίσθωση των 8 αναψυκτηρίων που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους και ο οποίος διενεργείται αύριο 1η Αυγούστου, και έχει προκαλέσει την αντίδραση του  Συνδέσμου των Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Αναψυκτηρίων και συναφών καταστημάτων, ο οποίος ζητά την αναβολή του και την επαναπροκήρυξή του με αλλαγή των όρων.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο αντιπρόεδρο του Συνδέσμου «η νέα προκήρυξη καθιστά για μια ακόμη φορά απαγορευτική την ισότιμη συμμετοχή τόσο των σημερινών μισθωτών όσο και οποιουδήποτε μικρού ή μικρομεσαίου επαγγελματία. Αντίθετα, ευνοεί καταφανώς τις μεγάλες αλυσίδες, τις οποίες οι συντάκτες της προκήρυξης φρόντισαν να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο, παρέχοντας διευκρινίσεις για το πλαίσιο συμμετοχής τους».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ζητούνται ισολογισμοί των δύο τελευταίων οικονομικών χρήσεων από τους οποίους να προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών της διετίας είναι μεγαλύτερος του ποσού των 1.600.000 ευρώ. «Κανείς όμως από τους μικρούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του χώρου δεν έχει και δεν θα μπορούσε αντικειμενικώς να έχει μέσο κύκλο εργασιών τέτοιου ύψους, ακόμη περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης”, σημειώνει.

Ένα ακόμη γκρίζο σημείο του διαγωνισμού είναι οι όροι του. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «αν και έχει αφαιρεθεί η απαίτηση για την ύπαρξη εργαστηρίου παρασκευής και για πιστοποίηση με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 9001 για την παρασκευή τροφίμων, προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό εξακολουθεί να αποτελεί η πιστοποίηση με ISO 22000 και ISO 9001 για την προετοιμασία και διάθεση Burgers, Σαλατών, έτοιμων  γευμάτων, Πιτών, τα οποία, βάσει των αδειών λειτουργίας τους, τα αναψυκτήρια δεν μπορούν να διαθέσουν».

Ο αυριανός διαγωνισμός είναι ο τέταρτος κατά σειρά που διενεργεί ο Τ.Α.Π.Α. Είχαν προηγηθεί οι άγονοι διαγωνισμοί του Μαρτίου του 2016, του Μαΐου του 2016, και ο πρόσφατος διαγωνισμός στις 12 Ιουνίου για την εκμίσθωση 11 αναψυκτηρίων, ο οποίος αναβλήθηκε λόγω της ανάγκης χωροθέτησης νέου κτιρίου στον αρχαιολογικό χώρο Δήλου.

Ο αυριανός διαγωνισμός προβλέπει πως κάθε υποψήφιος ανάδοχος έχει δικαίωμα υποβολής μιας υποχρεωτικής προσφοράς για το σύνολο και των 8 αναψυκτηρίων, στην Κεντρική και Νότια  Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης Αθηνών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας, στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ασκληπιείου στην Κω, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρόπολης στη Λίνδο, στον Αρχαιολογικό Χώρο στις Στήλες του Ολυμπίου Διός και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Μεσσήνης.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος υποστηρίζει επίσης πως τα κρατικά ταμεία έχουν ήδη χάσει 800.000 ευρώ μόνο από τα μισθώματα των έξι αναψυκτηρίων σε κομβικής σημασίας μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ως αποτέλεσμα του άγονου διαγωνισμού του Μαρτίου του 2016 και των χειρισμών του Τ.Α.Π.Α. ευρύτερα. Σύμφωνα με τον ίδιο  αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστά 47 αναψυκτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και λειτουργούν μόλις 15.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments