Το φάντασμα της λειψυδρίας πλανάται στη Ρώμη. Η όλη υπόθεση έχει ταράξει τον ύπνο των κατοίκων της Αιώνιας Πόλης και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.
Η στάθμη της λίμνης του Μπρατσιάνο, πενήντα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, μειώνεται διαρκώς, και η περιφέρεια αποφάσισε ότι πρέπει να σταματήσει η χρήση του νερού της για τις ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης των κατοίκων της Ρώμης.
Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί άλλη λύση, θα πρέπει να αποφασιστεί η εκ περιτροπής διακοπή του νερού -οκτώ ώρες την ημέρα- στα σπίτια, στις εμπορικές επιχειρήσεις και στα γραφεία ενάμισι εκατομμυρίου πολιτών.
Μέχρι αργά χθες βράδυ συνεχίζονταν οι συσκέψεις ανάμεσα στην εταιρεία ηλεκτροδότησης και υδροδότησης Acea και την περιφέρεια του Λατίου, με την ουσιαστική ενθάρρυνση της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, για να βρεθεί μια κάποια λύση που να επιτρέψει να μη σταματήσει να ρέει το νερό σε εκατοντάδες χιλιάδες βρύσες.
Οπως συμβαίνει συχνά στις περιπτώσεις αυτές, ο ένας κατηγορεί τον άλλον για λάθος χειρισμούς: η Acea (με κύριο μέτοχο τον δήμο, αλλά και με ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών) επιμένει ότι ο συναγερμός που σήμανε η περιφέρεια για τη λίμνη του Μπρατσιάνο είναι υπερβολικός.
Με τη σειρά της, η διοίκηση της περιφέρειας του Λατίου θεωρεί ότι υποτιμήθηκε το όλο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και -κατά συνέπεια- της μείωσης της στάθμης της λίμνης.
Εφοδος στην εταιρεία
Την Πέμπτη είχαμε και έφοδο του ειδικού τμήματος των καραμπινιέρων, αρμόδιου για την προστασία του περιβάλλοντος στα γραφεία της εταιρείας υδροδότησης, με κατάσχεση ντοκουμέντων για να διαπιστωθεί αν υπήρξε παραβίαση του νόμου κατά την άντληση και μεταφορά νερού από το Μπρατσιάνο στην Αιώνια Πόλη.
Υπάρχει, βέβαια, μια σειρά χρόνιων προβλημάτων. Η Ρώμη βρίσκεται στα όρια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ενώ θα μπορούσε να έχει αποφύγει άνετα οποιοδήποτε πρόβλημα.
Διότι η ευρύτερη περιοχή της είναι γεμάτη υδάτινες πηγές και η ροή του νερού από τη λίμνη του Μπρατσιάνο καλύπτει τις ανάγκες μόλις τετρακοσίων χιλιάδων ανθρώπων, σε ένα σύνολο κατοίκων που ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια.
Παμπάλαιο δίκτυο
Οι αιτίες, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην κατάσταση του όλου δικτύου ύδρευσης και άρδευσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος, στα δίκτυα αυτά χάνεται μέχρι και το 40% του νερού και οι όποιες παρεμβάσεις βελτίωσης έγιναν πριν τουλάχιστον σαράντα χρόνια.
Για να αποφευχθεί η διακοπή της υδροδότησης ο στόχος είναι να αυξηθεί η ποσότητα νερού που μεταφέρει το υδραγωγείο, το οποίο ξεκινά από τις πηγές που βρίσκονται κοντά στην πόλη Ριέτι, σχεδόν ενενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζανλούκα Γκαλέτι δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει τόσο μεγάλη απώλεια κατά τη μεταφορά των υδάτινων πόρων και ότι η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
Θα πρέπει να δούμε, βέβαια, αν σε περίοδο ισχνών κρατικών και περιφερειακών προϋπολογισμών θα βρεθούν τα χρήματα.
Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της ιταλικής πρωτεύουσας περιμένουν να δουν τι θα γίνει και αν θα μπορέσει να συνεχιστεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις η υδροδότηση, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι ανακοίνωσε, πάντως, ότι τα νοσοκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως και να έχει, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Το θέμα, όμως, είναι τι θα γίνει με τα σπίτια των κατοίκων, τα ξενοδοχεία και τις αμέτρητες εμπορικές επιχειρήσεις.
«Αν μας κόψουν το νερό θα επαναστατήσουμε. Πάνε να μας χαντακώσουν έπειτα από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης, τώρα που προσπαθούμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας», μου έλεγε, χθες, ο ιδιοκτήτης της μικρής πιτσαρίας κάτω από το σπίτι μου.
Υπάρχουν, ασφαλώς, κάποια σαφή εμπόδια τεχνικής φύσεως. Αλλά καλό θα είναι οι πολιτικοί να ξοδέψουν όλη την ενέργεια που διαθέτουν σε αναζήτηση λύσης για να περιοριστεί η γενικότερη δυσαρέσκεια (που με τον καύσωνα καλό είναι να την κρατάς υπό έλεγχο), και να διατηρηθούν τα έσοδα από τις αφίξεις των τουριστών σε υψηλά επίπεδα σε μια καθοριστική περίοδο όπως αυτή του Αυγούστου.