Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποψινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ στην Κω όπου έγινε μια πρώτη ανάλυση από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και προέδρου του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκα, παρουσία του Προέδρου και της ΔΕ του ΤΕΕ Δωδ/σου, του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση, των αντιδημάρχων (επίσης μηχανικών) Δ. Γερασκλή και Μ. Χατζηκαλύμνιου και του συνόλου των μηχανικών-μελών του ΤΕΕ Κω.
«To μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον κόσμο είναι ότι αυτό το πρόβλημα το ξεπεράσαμε και ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης ζητώντας να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί δίπλα στους πολίτες της Κω που εξακολουθούν να ανησυχούν. Όπως διέβλεψε ο δήμαρχος «φαίνεται ότι θα έχουμε πολλές βλαμμένες οικοδομές από τον σεισμό» και θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου Γ. Γλυνός δήλωσε στον Δήμαρχο Κω ότι μηχανικοί του ΤΕΕ προσφέρονται εθελοντικά να στελεχώσουν όλες τις ομάδες τεχνικών κλιμακίων που έχει συγκροτήσει ο δήμος Κω προκειμένου να προσωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από δω και πέρα.
Συμπληρωματικά, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου, συμπατριώτης μας Α. Γιαννικουρής ανέφερε ότι σχεδόν προφητικά είχε προτείνει στην τελευταία συνεδρίαση της ΔΕ πριν τον σεισμό την συγκρότηση ειδικής επιτροπής συμβουλευτικού χαρακτήρα στην οποία θα πρέπει να συμμετέχει απαραίτητα αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση για ταχεία αποκατάσταση των ζημιών.
Από την πλευρά του ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ παρουσίασε όλα τα στοιχεία που αφορούν τον σεισμό της Κω τονίζοντας ότι οι τρεις παράμετροι που αφορούν επιτάχυνση, ταχύτητα και μετακίνηση εδάφους ήταν μικρές, γι’ αυτό και δεν είχαμε μεγάλες καταστροφές την στιγμή που είχαμε ένα τεράστιο σεισμό 6,6R.
Παρουσίασε μάλιστα χαρακτηριστικά οπτικό υλικό από σεισμό 6.1 στην Ιταλία όπου οι παραπάνω παράμετροι ήταν εντελώς διαφορετικές (γι’ αυτό και δεν παίζει ρόλο μόνο το μέγεθος ενός σεισμού, αλλά κυρίως οι αποστάσεις από το επίκεντρο και οι παραπάνω παράμετροι) όπως και η έκλυση της σεισμικήςενέργειας (η οποία διαδίδεται υπό μορφή κυμάτων) με κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού (στην περίπτωση της Κω είχαμε οριζόντια συνιστώσα), με συνέπεια οι καταστροφές εκεί να είναι πολλαπλάσιες με ισοπέδωση πόλεων και 400 νεκρούς (οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν καν από τα κρεβάτια τους).
Παράλληλα ο κ. Λέκκας παρουσίασε αναλυτικά όλες τις χαρτογραφήσεις των ρηγμάτων στην περιοχή μας , κάνοντας παραλληλισμούς με τον πρόσφατο σεισμό στη Μυτιλήνη. Διευκρίνισε δε ότι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό (με διεύθυνση ανατολή-δύση, εξ ού -όπως εξήγησε- και οι ρηγματώσεις στα Ιερά και τα πίσω μέρη των εκκλησιών) δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειογενή ρήγματα της Νισύρου.
Για το φαινόμενο του τσουνάμι που παρατηρήθηκε στην Κω -γιατί υπήρξε τσουνάμι, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας- ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί σε τι κλίμακα έγινε αυτό (μάλιστα χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρατήρηση του Θ. Βαρκά για το τσουνάμι που παρατηρήθηκε και στην Καρδάμαινα το ίδιο βράδυ, μέχρι τη γραμμή τουλάχιστον του χειμέριου κύματος).
Σε ότι αφορά τη μετασεισμικής ακολουθία (η οποία -λόγω της εύλογης ανησυχίας- προκάλεσε και τα περισσότερα ερωτήματα των παρισταμένων- ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 700μεταστεισμούς κυρίως των 2-3 R και ελάχιστων 4, κάτι, τονίζοντας ότι για την εκτόνωση του φαινομένου ο ίδιος θα περίμενε και 5 ή 5,5R που δεν θα πρέπει να μας ανησυχούν. Παρουσίασε σε γράφημα την κύρια συσσώρευση των επικέντρων και απάντησε σε πολλά ερωτήματα για το πόσο θα κρατήσει αυτή η ακολουθία και τι πιθανότητες υπάρχουν να εκτονωθεί το φαινόμενο χωρίς ισχυρό/ούς μετασεισμό/ούς.
Ακολουθούν βίντεο: