Νέα ώθηση στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου αναμένεται να δώσει η επένδυση στ΄Αφάντου, με την προϋπόθεση να ξεμπλοκαριστεί κι αυτό γιατί το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να καλύψει τις δαπάνες των απαραίτητων αρχαιολογικών εργασιών.
Αφού λοιπόν καθοριστούν οι αρχαιολογικές ζώνες θα μπει στο αυλάκι μια ακόμη επένδυση, μεγάλης κλίμακας και ποιότητας στο νησί που αναμένεται να το απογειώσει τουριστικά κι έρχεται ως συνέχεια μετά τις επενδύσεις με τα Casa Cook, τα εμβληματικά adult hotel της Thomas Cook θυγατρικής της TUI στα γειτονικά Κολύμπια, τις επενδύσεις στο Καψής, στα νέα ξενοδοχεία σε Φαληράκι, αλλά και την παραχώρηση μεγάλης έκτασης στα Κοσκινού από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η έκταση των 1.615 στρεμμάτων είναι μοναδική στη Ρόδο με άμεση επαφή με την ομώνυμη πανέμορφη παραλία και εγγύτητα με το αεροδρόμιο Διαγόρας και την ιστορική πόλη του νησιού και έχει περάσει μέσω διεθνούς διαγωνισμού στις εταιρείες M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments.
Χωρίζεται σε δύο τμήματα, το Golf-Βόρειο Αφάντου , έκτασης 1.359 στρεμμάτων, και το και το νότιο τμήμα, έκτασης 255,7 στρεμμάτων. Το πρώτο παραχωρήθηκε στην Μ.Α. Angeliades Inc. έναντι 26,900 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ. ευρώ, με προβλεπόμενη ανώτατη συνολική δόμηση είναι 151.000 τ.μ.
Οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί να δώσουν 42,1 εκατ. ευρώ, και να προχωρήσουν σε επενδύσεις κλίμακας αλλά εδώ και δυο χρόνια παραμένουν μόνο στα χαρτιά, λόγω των εκκρεμοτήτων.
Σύμφωνα με το το ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου προβλέπεται ότι :
– το ποσοστό κάλυψης (η μέγιστη επιφάνεια που επιτρέπεται να καλυφθεί προς τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου) του ακινήτου θα είναι μικρότερο του 2,5%.
– θα αναβαθμιστεί ο αγωνιστικός χώρος 450 στρεμμάτων του γκολφ που αυξάνεται στα 530 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υποδομών (κτήρια κλπ).
– δεν θα δημιουργηθούν 400 κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες 4.000 κλινών, όπως φημολογείται και έχει υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσων. Αλλά ξενοδοχεία περίπου 2.600 κλινών και περιορισμένος αριθμός πολυτελών κατοικιών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ της Αφάντου.
– δίνεται η δυνατότητα κατασκευής τουριστικού λιμένα χαμηλής κλίμακας.
Ωστόσο, λόγω αρχαιολογικών θεμάτων, που δεν είχαν λυθεί κατά τη φάση πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού, εδώ και τρία χρόνια η αξιοποίηση της έκτασης εκκρεμεί.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου,το Ταμείο αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία αυτή ώστε σύντομα ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του χρόνου να παραχωρηθεί η έκταση με όλες τις νομικές διαδικασίες στους επενδυτές. Σημειώνεται ότι το κόστος των εργασιών δεν υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ευρώ.
Ήδη, μάλιστα, μέσα στο μήνα αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σχετικό μνημόνιο. Ταυτόχρονα η διοίκηση του Ταμείου έχει συνεχή επαφή με τους επενδυτές που ήδη έχουν παραδώσει τις χωροθετήσεις των κτηρίων ώστε να εκτιμήσει η Αρχαιολογική υπηρεσία που θα πρέπει και για δύο μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου να κάνει δοκιμαστικές τομές για να δει αν κι εφόσον υπάρχουν ευρήματα.
Ωστόσο, παραμένουμε επιφυλακτικοί διότι τον τελευταίο καιρό με δημοσιεύματα κι ανακοινώσεις φαίνεται επιτέλους να προχωρούν οι επενδύσεις αλλά μόνο στα χαρτιά. Απομένει να δούμε αν θα συμβεί το ίδιο και τώρα ή επιτέλους η επενδυτική πορεία της Ρόδου θα μπει σε άλλη τροχιά.