Μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την συμφωνία στο Eurogroup φαίνεται μια μικρή χαλάρωση των capital controls.Ήδη οι τράπεζες έχουν προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές.
Ήδη οι τράπεζες μέσω της πρότασης της Ελληνικής ένωσης Τραπεζών έχουν ζητήσει αλλαγές στο καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων και η απόφαση για αλλαγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την καταβολή της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Οι τράπεζες προτείνουν το μηνιαίο όριο ανάληψης να αυξηθεί στα 1.800 ευρώ ή κατ’ ανώτερο στα 2.000 ευρώ από 1.680 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή επιπλέον 120 ευρώ έως 320 ευρώ, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι τράπεζες προτείνουν να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών στο 60% από 30% που ισχύει σήμερα, από ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς δικαιούχων στις ελληνικές τράπεζες από τράπεζες του εξωτερικού.
Παράλληλα προτείνουν και αύξηση στο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 450 από 420 σήμερα. Ειδικότερα, προτείνουν να τροποποιηθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα για αναλήψεις 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες και να επιτραπεί σωρευτική ανάληψη έως 1.800 ευρώ μέσα σε διάστημα ενός ημερολογιακού μήνα.
Ζητείται επίσης να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών μέχρι του 10% του πιστωτικού ορίου λογαριασμού που συνδέεται με την “Κάρτα του Αγρότη”.
Στις επερχόμενες αλλαγές βέβαιο θεωρείται ότι θα δοθεί στους πελάτες των τραπεζών η δυνατότητα να κάνουν ανάληψη του μηνιαίου ορίου (όποιου κι αν είναι αυτού) μία φορά το μήνα – ανά πάσα στιγμή μέσα στο μήνα – χωρίς λήξη της δυνατότητας όπως γίνεται σήμερα όπου ο πελάτης μπορεί να παίρνει 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο.
Ο Δ. Τζανακοπουλος είπε πως επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, κάτι που αποτυπώνεται ήδη και στους βασικούς δείκτες της οικονομίας. Ειδικά για τις εξαγωγές σημείωσε πως αν και ο τομέας των εξαγωγών δέχθηκε ισχυρές πιέσεις μέσα στην κρίση, κατάφερε να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για την άρση της αβεβαιότητας από την πρόσφατη συμφωνία και υπογράμμισε πως καθορίστηκαν και τα βήματα που θα οδηγήσουν αφενός στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και αφετέρου στο οριστικό τέλος των μνημονίων. Ενώ από τη συμφωνία προκύπτουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
«Αυτή η συμφωνία για πρώτη φορά διαμορφώνει ένα καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, προσδιορίζει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο –και αυτό είναι εξόχως σημαντικό– συνδέεται με την ανάπτυξη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα δεν θα βρεθεί ξανά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του υπερδανεισμού, χωρίς κανένα οικονομικό ορθολογισμό και χωρίς καμία προοπτική. Και για να μη μείνει κενό γράμμα η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, καταλήξαμε σε ένα σημαντικό αναπτυξιακό πακέτο που θα κατευθύνει πόρους προς την ελληνική οικονομία, η οποία θα στηριχθεί έτι περαιτέρω και από τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Στο ζήτημα των capital controls είχε αναφερθεί και η Λούκα Κατσέλη και συγκεκριμένα σε συνέντευξη της σε ερώτημα αν πιστεύει πως μπορούν να αρθούν το 2018 η πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας είχε απαντήσει: “Ο,τι θα μπορούσαν πιστεύω ό,τι θα μπορούσαν και σήμερα. Δεν το φοβάμαι, μάλιστα όταν ακόμη ήμουν στο τιμόνι της Εθνικής, σε συνομιλία με την τρόικα είχαμε μιλήσει ανοιχτά για το θέμα. Επέμενα και τότε ότι οι περιορισμοί δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή, αποτελούν εμπόδιο, αλλά η λογική των θεσμών και νομίζω παραμένει διαφορετική”.