Άμεση και γρήγορη λύση στους σοβαρούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς αθλητών και όχι μόνο, δίνει πλέον η χρήση βλαστοκυττάρων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα.
Η χρήση των βλαστοκυττάρων, σύμφωνα με τους αθλιάτρους, τείνει να γίνει η βασική θεραπεία επιλογής στην αντιμετώπιση των σοβαρών τραυματισμών, που σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφουν λαμπρές καριέρες αθλητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του διεθνή μπασκετμπολίστα και πρωταθλητή Ευρώπης με την Fenerbahce Κώστα Σλουκα, ο οποίος μόλις σε 28 ημέρες μετά την θεραπεία με βλαστοκύτταρα στην Αθήνα, ήταν στην διάθεση του προπονητή του Ζέλικο Ομπραντοβιτς!
«Είναι γεγονός πλέον πως η χρήση των βλαστοκυττάρων τα τελευταία χρόνια εχει δημιουργήσει νέους ορίζοντες στην γρήγορη αποκατάσταση σοβαρών ορθοπεδικών τραυματισμών» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπεδικής του Νοσοκομείου Μετροπολιταν Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας, που χειρούργησε τον Σλούκα.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΛΟΥΚΑ
Ο διεθνής μπασκετμπολίστας , που πριν από μερικές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, τραυματίστηκε στις 24 του περασμένου Ιανουαρίου στον αγώνα της ομάδας του Fenerbahce με την Unics kazan για την Euroleague. Ο τραυματισμός του ήταν ιδιαίτερα σοβαρός καθώς υπέστη ρήξη έξω μηνίσκου στο αριστερό του γόνατο. Σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών της ομάδας του ακολούθησε πρόγραμμα αποκατάστασης για ένα μήνα χωρίς όμως να υπάρξει βελτίωση η θεραπεία του τραυματισμού του.
Σε συνεννόηση με τον κ Χίσσα, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Αθλητιατρικού Κέντρου του ΣΕΓΑΣ των Ενικών Ομάδων Στίβου, ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα και στις 28 Φεβρουαρίου. Αυθημερόν υποβλήθηκε στις αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν την αρχική διάγνωση της ρήξης έξω μηνίσκου.
«Την επομένη ημέρα (1η Μαρτίου) μπήκαμε στο χειρουργείο όπου ο Σλούκας υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική επέμβαση στο γόνατο για την αποκατάσταση της ρήξης έξω μηνίσκου με ταυτόχρονη θεραπεία βλαστοκυττάρων» εξηγεί ο κ Χίσσας.
Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του μηνίσκου και της έγχυσης των βλαστοκυττάρων διήρκησε 30 λεπτά, ενώ η επέμβαση έγινε με γενική νάρκωση. Ο Σλούκας λίγες ώρες αργότερα, την ίδια ημέρα, βγήκε από το νοσοκομείο περπατώντας χωρίς καμία υποβοήθηση και επέστρεψε στο σπίτι του! Από την επομένη ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης στο κέντρο αθλητικής φυσικοθεραπείας του κ. Δημήτρη Σκορδή. Χωρίς καμία ενόχληση κατά την διάρκεια της αποθεραπείας του, σε λιγότερο από ένα μήνα από την επέμβαση, σε μόλις 28 ημέρες, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και τέθηκε στην διάθεση της ομάδας και του προπονητή του Ζελικο Ομπραντοβιτς.
Τα βλαστοκύτταρα έσωσαν την καριέρα του Σλούκα, ο οποίος βοήθησε καθοριστικά την ομάδα του Fenerbahce να κατακτήσει τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι η βάση δημιουργίας ιστών και οργάνων κάθε οργανισμού, και στις βασικές ιδιότητες τους περιλαμβάνονται:
-η ικανότητα επιδιόρθωσης ενός οργάνου,
-η αναπαραγωγή τους καθώς και
-η ικανότητα διαφοροποίησης τους στο είδος κυττάρων του ιστού που βρίσκονται ( πχ χονδροκύτταρα εάν τοποθετηθούν σε περιοχή ελλείμματος χόνδρου).
«Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των θεραπειών με βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών (Bone Marrow Stem Cells ) είναι διαπιστωμένη από πολυάριθμες έρευνες εδώ και πολλά χρόνια» καταλήγει ο κ Χίσσας.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων ( FDA) οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα πρέπει να γίνονται σε ένα στάδιο ( δηλαδή η λήψη, ο διαχωρισμός, και η εφαρμογή τους να πραγματοποιείται την ίδια ώρα ).
Δεν επιτρέπεται manipulation των βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο. Η διαδικασία διενεργείται αναίμακτα, ανώδυνα, χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.
Η χρήση των βλαστοκυττάρων για την αντιμετώπιση τραυματισμών και παθήσεων γίνεται σε:
-Αρχόμενη και ενδιάμεσης βαρύτητας χονδροπάθεια / οστεοαρθρίτιδα ( συνηθέστερα γόνατος , ισχίου ή ώμου),
-Μερική ρήξη Προσθίου ή Οπίσθιου χιαστού στο γόνατο,
-Μερική ρήξη μηνίσκων,
-Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια,
-Οστικά ελλείμματα,
-Καθυστερημένη πώρωση καταγμάτων,
-Μερική ρήξη τενόντων ( πχ Υπερακανθίου , Αχιλλείου τένοντα, Επιγονατιδικού τένοντα, κλπ),
-Θλάσεις μυών.
www.sportrauma.gr, email: chissas@yahoo.gr,τηλ: 2104809516, 6945855705