Στη Βουλή φέρνει ο Μάνος Κόνσολας το ζήτημα που ανέκυψε με την επικείμενη κατάργηση των κτηματολογικών γραφείων της Ρόδου και της Κω.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ζητά να πάρει, υπεύθυνα, θέση και να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.
Όπως είναι γνωστό, το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που διέρρευσε στα ΜΜΕ, προβλέπει την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων (έμμισθων και άμισθων όπως και αυτών σε Ρόδο, Κω και Λέρο) η οποία επέρχεται αυτοδίκαια (με τη δημοσίευση του νόμου ή δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή με τη δημοσίευση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης) και την. ίδρυση ενός Κτηματολογικού Γραφείου ανά νομό.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες στο καθεστώς του Κτηματολογίου της Δωδεκανήσου, η συγκεκριμένη κίνηση της οριζόντιας κατάργησης των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω, δεν διασφαλίζει την εξυπηρέτηση των νησιωτών, αλλά και την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο και εύρυθμο σύστημα λειτουργίας του Κτηματολογίου.
Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει την ανυπαρξία διαβούλευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους τοπικούς φορείς και τους δικηγορικούς συλλόγους.
Επισυνάπτεται το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Αθήνα, 22 Μαΐου 2017
Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Κατάργηση των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω»
Κύριε Υπουργέ,
Η κυβέρνηση είχε αναλάβει, ως μνημονιακή υποχρέωση, τη θεσμική παρέμβαση για την εύρυθμη λειτουργία και ενημέρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
Το σχέδιο νόμου, όμως, που διέρρευσε στον Τύπο, μόνο τον στόχο της εύρυθμης λειτουργίας, ενημέρωσης και τήρησης του Εθνικού Κτηματολογίου δεν υπηρετεί, ιδιαίτερα για τα Δωδεκάνησα.
Σε άρθρο του, προβλέπει την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων (έμμισθων και άμισθων όπως και αυτών σε Ρόδο, Κω και Λέρο) η οποία επέρχεται αυτοδίκαια (με τη δημοσίευση του νόμου ή δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή με τη δημοσίευση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης).
Παράλληλα, προτείνεται η ίδρυση ενός Κτηματολογικού Γραφείου ανά νομό, το οποίο θα εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού και όλα τα υπόλοιπα υποθηκοφυλακεία του ίδιου νομού (άμισθα ή έμμισθα), θα μπορούν να ιδρύονται ως υποκαταστήματα του Κτηματολογικού Γραφείου.
Είναι σαφές ότι όσοι μεθόδευσαν τις συγκεκριμένες διατάξεις, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του νομικού καθεστώτος για το Κτηματολόγιο της Δωδεκανήσου, ενώ δεν υπήρξε ούτε διαβούλευση ούτε ενημέρωση.
Με δεδομένες αυτές τις ιδιαιτερότητες, η οριζόντια κατάργηση των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου και Κω δεν διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο και εύρυθμο σύστημα λειτουργίας του Κτηματολογίου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν είναι ακριβή όσα διέρρευσαν στα ΜΜΕ για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν στα Δωδεκάνησα και προβλέπουν την κατάργηση των Κτηματολογικών γραφείων σε Ρόδο και Κω.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου