O δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα στην χθεσινή κοπή πίτας του Κολοσσού. Όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άθρο, οι «θαλασσί» τίμησαν τους ιδρυτές του συλλόγου και ο κ. Ζαχαριάδης είναι ένας από αυτούς. Ο ίδιος είπε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση του συλλόγου κατά την διάρκεια της γιορτής. Το news12 δημοσιεύει τον λόγο του κ. Ζαχαριάδη και προτρέπει τον κόσμο να τον διαβάσει διότι περιλαμβάνει σημαντικά ιστορικά στοιχεία. Αναλυτικά:
«Η ίδρυση του Αθλητικού Ομίλου Κολοσσός ξεκίνησε μέσα από τα γραφεία της εφημερίδας «Ροδιακή». Ήταν αρχές του 1963 όπου στα αθλητικά δρώμενα της Ρόδου κυριαρχούσε μόνο το ποδόσφαιρο. Ο Ροδιακός ,ο Διαγόρας και ο Δωριέας μάταια προσπαθούσαν να ανέβουν στη λεγόμενη και τότε «μεγάλη κατηγορία». Είχε ήδη προηγηθεί η διάλυση του ΑΟΝ και η συγχώνευση του με τον Ολυμπιακό που δημιούργησαν τον Παρροδιακό και η διάλυση της ΑΕΠ και η συγχώνευση της με τον Ατρόμητο που δημιούργησαν τον Ροδιακό. Το αποτέλεσμα ήταν το ενδιαφέρον των παραγόντων και των φιλάθλων να περιοριστεί σχεδόν αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο που –τουλάχιστον για εκείνη την περίοδο-δεν τα κατάφερε να παίξει στην α΄ εθνική κατηγορία.
Όλα τα αθλήματα είχαν πάρει τον κατήφορο. Ο στίβος βρίσκονταν υπό εξαφάνιση, το ίδιο και η ποδηλασία που για πολλά χρόνια κρατούσε τα πρωτεία στην Ελλάδα. Οι πανδωδεκανησιακοί αγώνες στίβου (που γινόντουσαν κάθε χρόνο από 26 μέχρι 28 Οκτωβρίου) είχαν σχεδόν υποβαθμιστεί, όπως επίσης και οι σχολικοί αγώνες που τότε συγκέντρωναν πολλούς θεατές.
Στο μπάσκετ υπήρχε μόνο ο Διαγόρας και ο Δωριέας .Γήπεδα μπάσκετ δεν υπήρχαν εκτός του Δωριέα και του Διαγόρα, ενώ του ΑΟΝ ετοιμαζόταν για να χτιστεί το κτίριο τουΟΤΕ. Εκείνη την περίοδο εργαζόμουν στη «Ροδιακή» και στις 10 Μαρτίου 1963 έγραψα ένα άρθρο, που έμελλε να γίνει η αρχή για να ξεκινήσει η ίδρυση ενός συλλόγου που θα ασχολιόταν με όλα τα σπορ ακόμη και με τα θαλάσσια ,εκτός από το ποδόσφαιρο. Πριν από τη συγγραφή του άρθρου είχα μια συνάντηση με αθλητικούς παράγοντες μ΄ επικεφαλής τον τότε Επιθεωρητή Σωματικής Αγωγής Δωδεκανήσου Κώστα Λαγουδάκη. ‘Έγραψα, λοιπόν, το παρακάτω άρθρο (διατηρώντας σήμερα το συντακτικό και την ορθογραφία)
«Έχουμε νέους και νέας που θέλουν να επιδοθούν στον αθλητισμό μα δυστυχώς δεν μπορούν , ή ακόμα γιατί το ποδόσφαιρο έχει τραβήξει την προσοχή όλων μας και δεν αφήνει πεδίο για δράση στον κλασικό αθλητισμό .Και την πιο μεγάλη ευθύνη στην υπόθεση αυτή φέρνουν τα σωματεία μας που σε καμιά περίπτωση δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον για την πρόοδο και ανάπτυξη του αθλητισμού. Μεγάλη αδιαφορία που είχε σαν φυσική συνέπεια να παρουσιασθή τώρα το φαινόμενο να μη έχουμε να παρουσιάσουμε μια αξιόλογη ομάδα αθλητών.
Eίναι ντροπή η Ρόδος με μια περίφημη αθλητική παράδοση να παρουσιάζεται ουραγός σε εκδηλώσεις. Έτσι αυτές τις ημέρες σε μια σύσκεψη παραγόντων που έγινε υπό την προεδρεία του επιθεωρητού σωματικής αγωγής Δωδεκανήσου κ. Κ. Λαγουδάκη απεφασίσθη όπως δημιουργηθή στη Ρόδο, ένας νέος αθλητικός σύλλογος αποκλειστικά και μόνον στίβου, αθλοπαιδιών και κολυμβήσεως. Ήδη oρίσθηκε τριμελής προσωρινή διοικούσα επιτροπή αποτελουμένη από τον κ. Λαγουδάκη, τον διευθυντή του Εθνικού Σταδίου κ. Βασίλη Λεβέντη και από τον υπογράφοντα [Γ. Ζαχαριάδης] , η οποία θα προβή σε όλες τις ενέργειες για την κατάρτιση του καταστατικού, την πραγματοποίηση γενικής συνελεύσεως κλπ
Τα σωματεία της πόλεώς μας που έχουν αθλητάς και μια και δεν ενδιαφέρονται για αυτούς καθόλου έχουν υποχρέωση να τους παραχωρήσουν στο νέο σύλλογο. Είναι κάτι το επιβεβλημένο. Μεγάλο έγκλημα αν δεν παραχωρήσουν στο σωματείο τους αθλητάς. Γιατί πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αδέσμευτος και χωρίς καμία εξάρτηση. Στηρίζεται στην αγάπη των ανθρώπων που θέλουν να δουν τα στάδια να γεμίζουν από αθλητάς και τον πόθο των παιδιών που θέλουν να επιδοθούν στο στίβο»
.Ξεκίνησε ,λοιπόν, μια μεγάλη προσπάθεια για την ίδρυση του νέου αθλητικού συλλόγου. Σε νέα σύσκεψη παραγόντων αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα «Κολοσσός» . Νονός ήταν ο δάσκαλος Γιώργος Κυριακόπουλος και αρχές Μαΐου του 1963 πάρθηκε η οριστική απόφαση. Ιδού τι έγραψε η «Ροδιακή» στις 4 Μαΐου :
«Απεφασίσθη κατ’ αυτάς εις Ρόδον η δημιουργία ενός νέου αθλητικού Συλλόγου ο οποίος θα είναι αποκλειστικώς κλασικού αθλητισμού. Προς τούτο επραγματοποιήθη σύσκεψις εις τα γραφεία του Εθνικού Σταδίου Ρόδου, εις την οποίαν παρευρέθησαν πολλοί παράγοντες του αθλητισμού μας. Η σύσκεψις αύτη εγένετο υπό την προεδρείαν του Επιθεωρητού Σωματικής Αγωγής Δωδεκανήσου κ. Κ. Λαγουδάκη και συνεζητήθη το θέμα από όλας του τας πλευράς. Τελικώς κατόπιν προτάσεως του κ. Γ. Κυριακοπούλου εις τον νέον σύλλογον εδόθη το όνομα Αθλητικός Όμιλος Ρόδου ο Κολοσσός. Προς τον σκοπόν αυτόν κατηρτίσθη τριμελής επιτροπή εκ των κ.κ. Β. Λεβέντη, Ι. Βρούλλη και Γ. Ζαχαριάδη η οποία θα ενεργήση σχετικώς με την σύνταξιν του καταστατικού και την πραγματοποίησιν της πρώτης γενικής συνελεύσεως. »
Στις 18 Ιουλίου 1963 κατατέθηκε το καταστατικό στο Πρωτοδικείο και μετά την έγκριση του έγινε την 1η Δεκεμβρίου η πρώτη γενική συνέλευση του «Κολοσσού» και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτέλεσαν οι:
Ι. Βλαστός(πρώτος Πρόεδρος) , και μέλη οι Χρήστος Παλαιολόγος, Γιώργος Μαλλιαράκης, Βασίλης . Λεβέντης, Κώστας . Τσαλαχούρης, Γιώργος . Βρούχος, Δημήτρης Κυρμιζόπουλος, Νίκος Βολονάκης, και Βασίλης Παπαγαπητός. Αμέσως μετά ο νέος σύλλογος εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής :
«Μεθ΄ ιδιαιτέρας ικανοποιήσεως αναγγέλλομεν σήμερον επισήμως προς άπαντας τους νέους καθώς και προς τους γονείς και κηδεμόνας των, την ίδρυσιν του Αθλητικού Ομίλου «Ο Κολοσσός». Μοναδικός σκοπός του Ομίλου μας είναι η ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού εις την Ρόδον, ιδία δε των διαφόρων αθλοπαιδιών .Ευνόητον είναι ότι η προσπάθεια μας αυτή έρχεται να καλύψη ένα μεγάλο-και ασυγχώρητο δια την πατρίδα των Διαγοριδών-κενόν.
Πιστεύομεν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα εύρη απήχηση εις τας τάξεις των νέων οι οποίοι με ενθουσιασμόν θα ενταχθούν εις τας τάξεις του Ομίλου. Μοναδικός τους σκοπός είναι η ανάπτυξης του κλασικού αθλητισμού , ο οποίος εις την Δωδεκάνησον «φθίνει» από 8ετίας και πλέον. Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές δια την ανάδειξιν πρωταθλητών . Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι με ζήλον επιθυμούν να εργασθούν δια τον σκοπόν αυτόν. Απομένει,λοιπόν, εις τους νέους να δώσουν το «παρών» εις το αθλητικόν προσκλητήριον ούτως ώστε η Ρόδος να χειροκροτήσει πρωταθλητάς και να καταλάβει την θέσιν η οποία της αξίζει εις το αθλητικόν στερέωμα.»
Και πράγματι από τότε ένας άλλος άνεμος άρχισε να πνέει στον τοπικό αθλητισμό. Πολλά νέα παιδιά προσέτρεξαν στις τάξεις του Κολοσσού, ο κλασικός αθλητισμός άρχισε ν΄αναπτύσσεται, η καλαθοσφαίριση το ίδιο, όπως επίσης και η ποδηλασία παρά το γεγονός ότι η υποδομή σε αθλητικές εγκαταστάσεις εξακολουθούσε να είναι υποτυπώδης. Παρόλα αυτά ο Κολοσσός κατόρθωσε ν΄ αναδείξει πολλούς πρωταθλητές σε όλα αθλήματα που είχε συμμετοχή. Βέβαια, από τότε πέρασε μισός αιώνας, διάφορα γεγονότα είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα ο Κολοσσός να περιοριστεί μόνο στο μπάσκετ και η παρουσία του στο εθνικό πρωτάθλημα τιμά τη Ρόδο και μας κάνει όλους υπερήφανους.
Θεωρώ ότι η υποβάθμιση των διαφόρων αθλημάτων στη Ρόδο οφείλεται στην έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων. Και ο Κολοσσός που κάνει τώρα τα μεγάλα βήματα και προς την Ευρώπη ,δεν είναι δυνατόν να στεγάζεται σε μια παράγκα !..Χρέος των τοπικών μας αρχών είναι-επιτέλους-να ενδιαφερθούν για τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε το νησί μας να μπορέσει να αναδείξει πρωταθλητές σε όλα τα αθλήματα όπως και κατά το παρελθόν.
Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ σε ένα άρθρο για την ιστορία του Κολοσσού το οποίο σκιαγραφεί με λεπτομερή τρόπο ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου Αντώνης Αγγελής , στη «Ροδιακή» και που καταλήγει ως εξής:
«Χιλιάδες νέοι της Ρόδου φόρεσαν τη φανέλα του «Κολοσσού» και αγωνιζόμενοι τίμησαν τα χρώματά του και την πόλη μας και σήμερα αποτελούν επίλεκτα μέλη της ροδιακής κοινωνίας.
Ο Σύλλογος ανέδειξε Πανελληνιονίκες και στο στίβο και την ποδηλασία, νικητή σε Μεσογειακούς αγώνες και αθλητής του συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες ενώ οι ομάδες του κατέκτησαν πρωταθλήματα, πανεπαρχιακά τουρνουά, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται στις εθνικές κατηγορίες.
Ο Σύλλογος μας πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει στη νεολαία της πόλης μας, που τόσο την έχει ανάγκη, τη διέξοδο του αθλητισμού και μάλιστα του υγιούς αθλητισμού, που βασίζεται στα πιο υψηλά ιδανικά που ανέδειξε ο άνθρωπος.
Ευχόμαστε λοιπόν στον «Κολοσσό» να συνεχίσει την παρουσία και την προσφορά του στη νεολαία του νησιού μας και ελπίζουμε σύντομα να δραστηριοποιηθεί και πάλι στο στίβο και την ποδηλασία. Να συνεχίσει να τιμά και να προβάλλει τη Ρόδο όπως κάνει με την ομάδα του Μπάσκετ που με μεγάλη επιτυχία συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας.
Το συνοδεύουν οι ευχές και η στήριξη όλων μας».