Μια εξαιρετικά σοβαρή προειδοποίηση διατυπώνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εξετάζει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του Ιράν, υπό την έντονη πίεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με την ανάρτησή του, πιθανός στόχος είναι η υπόγεια εγκατάσταση Pickaxe Mountain, στο κεντρικό Ιράν, όπου οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται ότι έχει επανεκκινήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου. Ο Κάρλσον υποστηρίζει ότι το εγκατεστημένο σε μεγάλο βάθος συγκρότημα δεν μπορεί να καταστραφεί με συμβατικά αμερικανικά όπλα.
Επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, αναφέρει ότι ο Νετανιάχου επικοινωνεί καθημερινά με τον Τραμπ, επιδιώκοντας στρατιωτική επέμβαση. Συνδέει μάλιστα αυτή την πίεση με την πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ και την προσπάθεια του Νετανιάχου να παραμείνει στην εξουσία.
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος προειδοποιεί ότι ένα πυρηνικό πλήγμα θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη ραδιενεργό μόλυνση στον Περσικό Κόλπο, απειλώντας την υδροδότηση εκατομμυρίων ανθρώπων. Παράλληλα, εκφράζει φόβους για αλυσιδωτή πυρηνική κλιμάκωση, με εμπλοκή της Ρωσίας και άλλων πυρηνικών δυνάμεων.
Κατά τον Κάρλσον, ο Τραμπ ενδέχεται να λάβει κρίσιμη απόφαση μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ προκρίνουν τη διπλωματική λύση.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Τάκερ Κάρλσον στα ελληνικά
Υπό την πίεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να απέχει μόλις λίγες ημέρες από την εξαπόλυση πυρηνικού πλήγματος εναντίον του Ιράν.
Στόχος θα ήταν το όρος Pickax, στο κεντρικό Ιράν, όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, η ιρανική κυβέρνηση έχει επανεκκινήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού πυρηνικού υλικού.
Κανένα συμβατικό όπλο του αμερικανικού οπλοστασίου δεν μπορεί να διαπεράσει 300 πόδια, δηλαδή περίπου 91 μέτρα, συμπαγούς γρανίτη, προκειμένου να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες στις οποίες υποτίθεται ότι πραγματοποιείται ο εμπλουτισμός ουρανίου.
Η μόνη στρατιωτική επιλογή είναι ένα πυρηνικό πλήγμα. Ο Νετανιάχου ασκεί έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
«Ο Μπίμπι τηλεφωνεί στον Τραμπ γι’ αυτό το θέμα καθημερινά», αναφέρει ένας καλά πληροφορημένος παρατηρητής.
Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και σε κατάσταση απελπισίας.
Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης εβδομάδας, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, εκτός εάν ο Τραμπ παρέμβει άμεσα στην ισραηλινή πολιτική σκηνή και διαμεσολαβήσει για μια συμφωνία με άλλα κόμματα, η οποία θα εξασφαλίσει στον Νετανιάχου 61 έδρες στην Κνεσέτ.
Διαφορετικά, θα χάσει την πρωθυπουργία και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πολιτική απαξίωση, έρευνες και ενδεχομένως ακόμη και με τη φυλακή.
Ο Νετανιάχου πρέπει να παραμείνει κοντά στον Τραμπ. Χρειάζεται αυτόν τον πόλεμο.
Για να πετύχει τον σκοπό του, έχει ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στους στενότερους συμμάχους του μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και του διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (CENTCOM), Μπραντ Κούπερ.
Και οι δύο αντιτίθενται σε μια διαπραγματευτική διευθέτηση του πολέμου, τον οποίο έχουν διαχειριστεί με τόσο ολέθριο τρόπο. Και οι δύο πιέζουν για την επανέναρξη μεγάλης κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ ακολουθούν επίσης τη γραμμή του Νετανιάχου, όπως και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Σε πρόσφατη συνάντηση σχετικά με το ζήτημα, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι αντιτίθεται στην υπό διαμόρφωση ειρηνευτική συμφωνία με το Ιράν, η οποία καταρτίζεται αυτή την περίοδο στην Ντόχα.
Οι υπόλοιποι παραδοσιακοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή είναι τρομοκρατημένοι μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Νετανιάχου ταξίδεψε μυστικά στο Άμπου Ντάμπι, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην εκστρατεία πιέσεων που ασκεί για ένα τελικό χτύπημα εναντίον του Ιράν.
Οι Εμιρατινοί αρνήθηκαν.
Έπειτα από οκτώ μήνες συγκρούσεων, οι οικονομίες των χωρών του Κόλπου βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και λιπασμάτων. Δεν πρόκειται να ανακάμψουν σύντομα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν συνολικά περίπου 850 υπερδεξαμενόπλοια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου από τις χώρες παραγωγής προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Μόνο τον Οκτώβριο, 11 από αυτά υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα Στενά του Ορμούζ.
Με αυτούς τους ρυθμούς, μια παγκόσμια οικονομική ύφεση αντίστοιχη της Μεγάλης Ύφεσης βρίσκεται προ των πυλών.
Ένα πυρηνικό πλήγμα θα επιτάχυνε δραματικά την καταστροφή.
Η ραδιενεργός διασπορά από μια πυρηνική έκρηξη στην επιφάνεια του εδάφους, στο όρος Pickax, θα μόλυνε τον Περσικό Κόλπο, δηλητηριάζοντας τα αποθέματα νερού από τα οποία εξαρτώνται 100 εκατομμύρια άνθρωποι.
Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις άμεσες συνέπειες για την περιοχή.
Ο υπόλοιπος κόσμος είναι εξίσου εκτεθειμένος.
Καμία χώρα, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικό όπλο σε πόλεμο.
Ορισμένες χώρες θα ήθελαν να το κάνουν.
Μια αμερικανική πυρηνική επίθεση εναντίον του Ιράν θα δημιουργούσε ένα νέο προηγούμενο.
Οι Ρώσοι έχουν ήδη ενημερώσει τουλάχιστον δύο άλλες κυβερνήσεις ότι ένα αμερικανικό πυρηνικό πλήγμα εναντίον του Ιράν θα τους έδινε το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας.
Το Πακιστάν και η Ινδία θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να κάνουν το ίδιο μεταξύ τους, όπως και η Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ.
Μετά το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος.
Αυτός ο πόλεμος θα είναι σύντομος και οριστικός.
Εδώ και μήνες βαδίζουμε σαν υπνοβάτες προς αυτή τη στιγμή.
Από τον Φεβρουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει τροποποιήσει αθόρυβα το πυρηνικό δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να καταστήσει ευκολότερη και, επομένως, πιθανότερη την πρώτη χρήση των λεγόμενων «τακτικών πυρηνικών όπλων», δηλαδή των πυρηνικών όπλων που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης.
Κανείς στην Ουάσιγκτον, από κανένα από τα δύο κόμματα, δεν φαίνεται να ανησυχεί γι’ αυτό.
Και τώρα βρισκόμαστε στο χείλος αυτής της εξέλιξης.
Άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφέρουν ότι ο Τραμπ είναι πιθανό να αποφασίσει μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο εάν θα χρησιμοποιήσει ή όχι πυρηνικά όπλα.
Αυτό μας οδηγεί στις 7 Νοεμβρίου, δηλαδή σε έξι ημέρες από τώρα.
Προς τιμήν του, ο Τραμπ διστάζει.
Αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ ακούει τον αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βανς, καθώς και τον ειδικό απεσταλμένο και φίλο του, Στιβ Γουίτκοφ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν.
Έχουν δίκιο, αν και αυτό δεν θα είναι απλό.
Οι Ιρανοί είναι γνωστό ότι αποτελούν εξαιρετικά δύσκολους συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Επιπλέον, ορισμένα τμήματα της ιρανικής κυβέρνησης έχουν γίνει πιο ριζοσπαστικά από τότε που ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και η οικογένειά του σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο.
Έπειτα από δεκαετίες απομόνωσης, ακόμη και οι σχετικά μετριοπαθείς Ιρανοί ηγέτες φαίνεται να μην κατανοούν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στη Δύση.
Για παράδειγμα, στην Τεχεράνη είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ελέγχει το Ισραήλ.
Ωστόσο, συνολικά, άνθρωποι που έχουν συνομιλήσει με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο Ιράν αναφέρουν ότι υπάρχει εκεί συναίνεση ως προς το ότι ένας νέος πόλεμος θα ήταν επιζήμιος για όλους και ότι αξίζει να επιδιωχθεί μια συμφωνία.
Υπάρχει όμως μια ομάδα ανθρώπων της οποίας η γνώμη δεν έχει ζητηθεί μέχρι στιγμής.
Είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός.
Τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που θα σκοτωθούν, μαζί με τα παιδιά τους, εάν ο Τραμπ υποκύψει στις πιέσεις του Νετανιάχου και εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα την επόμενη εβδομάδα.
Τώρα είναι η στιγμή να υψώσουν τη φωνή τους.

















