Έκτακτα νέα:

Vinkmag ad

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Έρευνες για τρόφιμα με έντομα – Ποιος αποφασίζει τη διατροφή μας;

Τις τελευταίες ημέρες προκαλεί αντιδράσεις η αποκάλυψη ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υλοποιούνται ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την παραγωγή προϊόντων εντομοπρωτεΐνης, όπως μπάρες και σνακ, με προορισμό τόσο την ανθρώπινη όσο και τη ζωική κατανάλωση. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργαστηριακής έρευνας της Γεωπονικής Σχολής και αφορούν είδη εντόμων που έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που επισήμως γίνεται λόγος για «καινοτομία» και «βιώσιμες λύσεις», το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αν τέτοιου είδους κατευθύνσεις έχουν ποτέ τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ή κοινωνική συζήτηση. Η έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ισοδυναμεί αυτομάτως με κοινωνική αποδοχή, ούτε απαντά στο αν οι πολίτες επιθυμούν μια τέτοια μεταβολή στη διατροφική τους κουλτούρα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι σχετικές έρευνες προχωρούν σε μια περίοδο κατά την οποία η παραδοσιακή κτηνοτροφία πιέζεται έντονα από κανονισμούς και αυξημένα κόστη. Ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ως πρύτανης, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας συζήτησης που ξεπερνά τα όρια της ακαδημαϊκής έρευνας και αγγίζει ευθέως ζητήματα κοινωνικής επιλογής και διατροφικής κυριαρχίας.

Προηγούμενο

3ΔΙΣ. ΤΟ ΧΡΟΝΟ θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο τα κράτη της Ε.Ε. …ελέω Ουκρανίας!

Επόμενο

Ε.Ε. και κυρώσεις στην ελευθερία λόγου – Στο στόχαστρο δημοσιογράφοι και Ακαδημιακοί

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή