Κάλλας και Ζελένσκι ζητούν πόλεμο μέχρι τέλους! «Πίεση στη Ρωσία και κυρώσεις»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιορίζεται πλέον στον έλεγχο της δημόσιας συζήτησης μέσα στα σύνορά της. Με τον νέο κανονισμό – τον Νόμο περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) – οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους πολύ πέρα από την Ευρώπη, επιβάλλοντας σε πλατφόρμες διεθνούς εμβέλειας ένα καθεστώς συμμόρφωσης που αγγίζει κάθε γωνιά του πλανήτη.
Μη εκλεγμένα κέντρα ισχύος στις Βρυξέλλες απαιτούν πλέον από κολοσσούς όπως το X, το YouTube και το Meta να αφαιρούν περιεχόμενο όχι μόνο εντός της ΕΕ, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο, εάν κριθεί ότι δεν εναρμονίζεται με την «ορθή» γραμμή που προωθεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Και αυτό ισχύει ακόμη κι όταν το περιεχόμενο είναι καθ’ όλα νόμιμο στη χώρα όπου παράγεται.
Δεν μιλάμε πλέον για απλή λογοκρισία. Πρόκειται για μια οργανωμένη μετάβαση προς ένα καθεστώς διασυνοριακής επιτήρησης, το οποίο παρουσιάζεται ως «υπεύθυνη ρύθμιση της τεχνολογίας», αλλά στην ουσία ενισχύει τον θεσμικό έλεγχο πάνω στην ελεύθερη έκφραση.
Οι επικριτές τονίζουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν προστατεύουν τους πολίτες· αντιθέτως, παγιώνουν την εξουσία τεχνοκρατικών δομών που δεν διαθέτουν ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση ούτε λογοδοσία.
Η ειρωνεία είναι προφανής: οι ίδιοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που αποτυγχάνουν εδώ και χρόνια να ελέγξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης ή να διασφαλίσουν οικονομική σταθερότητα, επιχειρούν τώρα να εμφανιστούν ως η παγκόσμια «αστυνομία του λόγου».
Κανείς δεν τους ανέθεσε αυτόν τον ρόλο. Κανείς δεν το ζήτησε. Κι όμως, αν εκφράσεις άποψη που δεν ταιριάζει στο επιθυμητό αφήγημα, επιδιώκουν να την εξαφανίσουν — όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παντού.













