Έκτακτα νέα:

Vinkmag ad

Λαβρόφ:«Παραβιάζονται οι βασικές αρχές της Νυρεμβέργης σήμερα!»

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέφερε με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα της αλλοίωσης των αρχών που θεμελίωσε το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης, υποστηρίζοντας ότι οι βασικές αποφάσεις εκείνης της ιστορικής διαδικασίας —η απαγόρευση του ναζισμού και η μη παραγραφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας— παρακάμπτονται όλο και συχνότερα στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα.

Μιλώντας σε συνέντευξή του για το ντοκιμαντέρ «Νυρεμβέργη», που προβλήθηκε από το Rossiya-24, ο Λαβρόφ θύμισε ότι η ετυμηγορία της Νυρεμβέργης αποτέλεσε το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε ολόκληρο το μεταπολεμικό σύστημα διεθνούς δικαίου.

Όπως ανέφερε, η απόφαση εκείνης της εποχής κατοχύρωσε κατηγορηματικά ότι εγκλήματα όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται. Παράλληλα, η ναζιστική ιδεολογία και οι οργανώσεις που την υπηρετούσαν —όπως τα SS και η SD— τέθηκαν εκτός νόμου «για πάντα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά ακριβώς τα κεφάλαια είναι που δέχονται σήμερα τις μεγαλύτερες πιέσεις και υπονομεύονται από συγκεκριμένες διεθνείς πρακτικές.

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε επίσης ότι στις Δίκες της Νυρεμβέργης διατυπώθηκαν για πρώτη φορά οι βασικές αρχές του σύγχρονου διεθνούς δικαίου: η κατάργηση της βίας ως μέσο επίλυσης διαφορών και η απόλυτη προστασία των ανθρωπιστικών κανόνων σε κάθε σύγκρουση.

Τόνισε ακόμη ότι στη Νυρεμβέργη κατοχυρώθηκε η θεμελιώδης αρχή ότι όποιος διαπράττει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα επιθετικότητας ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, θα λογοδοτήσει αναπόφευκτα. Αυτές οι αρχές ενσωματώθηκαν στη συνέχεια σε μια σειρά συμβάσεων του ΟΗΕ και αποτέλεσαν πυλώνα του έργου της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου.

Προηγούμενο

Ήττα του Σταυρού Καλυθιών με 4-0 από την φορμαρισμένη Ήρα Διρφύων Μεσσαπίων

Επόμενο

«Ο κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς αστάθειας!»

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή