Πριν 110 χρόνια, την 25η Μαρτίου 1905, ενώ η Ρόδος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, 18 Ρόδιοι συνέρχονται μυστικά στο κτήριο της Αστικής Σχολής, στη συνοικία της Μητρόπολης και ιδρύουν τον Γυμναστικό Σύλλογο Διαγόρα. Έχοντας ως κάλυψη τους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου («σωματική και πνευματική ανάπτυξη, διέγερση μουσικού και καλαισθητικού συναισθήματος»), επιδιώκουν την ενδυνάμωση του εθνικού φρονήματος των Ροδίων.
Στα δύσκολα χρόνια της τουρκικής και κατόπιν της ιταλικής κατοχής, ο Διαγόρας αναδεικνύεται σε κέντρο συσπείρωσης της νεολαίας της Ρόδου. Ιδρύει αθλητικό και μουσικό τμήμα (με μανδολινάτα και φιλαρμονική). Λειτουργεί νυχτερινή σχολή για τους αναλφάβητους, οργανώνει διαλέξεις, εκδίδει βιβλία, ιδρύει βιβλιοθήκη, ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις, ιδρύει προσκοπικό τμήμα. Κυρίως όμως προετοιμάζει, ως «Φιλική Εταιρεία», τους Ρόδιους για την απελευθέρωση.
Οι κατακτητές δεν μπορούν να ανεχθούν επί μακρόν τη δράση του Συλλόγου. Το 1929, η ιταλική φασιστική διοίκηση επιβάλει τη διάλυσή του Διαγόρα και διώκει δικαστικά τους επικεφαλής του.
Το Μάιο του 1945, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, ο Διαγόρας ανασυστήνεται. Επανιδρύει και λειτουργεί τα αθλητικά τμήματά του δραστηριοποιούμενος στα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του στίβου, του βόλεϊ, της ποδηλασίας. Επανιδρύει επίσης και το μουσικό τμήμα του, τη «Φιλαρμονική του Διαγόρα», την οποία μετά από λίγα χρόνια παραδίδει στον Δήμο Ρόδου.
Το 1954, λίγο πριν την πεντηκονταετηρίδα του Συλλόγου, η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το μετάλλιο της στον Διαγόρα, αναγνωρίζοντας την εθνική, πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του.
Το 1968, ενώ ο Διαγόρας πρωταγωνιστεί στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, η χουντική κυβέρνηση «αποφασίζει και διατάσσει» τη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου. Το πλήγμα είναι βαρύτατο, αλλά όπως και μετά το πλήγμα των Ιταλών, ο Διαγόρας ανακάμπτει. Στα χρόνια που ακολουθούν μετά από επιμονή, πίστη, σωστό σχεδιασμό, το ποδοσφαιρικό τμήμα φθάνει μέχρι την Α Εθνική, ενώ παράλληλα τα άλλα τμήματά του κατακτούν πρωταθλήματα και αναδεικνύουν πανελληνιονίκες και βαλκανιονίκες.
Σήμερα, ο Διαγόρας συνεχίζει την αποστολή του, πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα της Ρόδου και στοχεύει σε επιτυχίες στις εθνικές κατηγορίες και στα εθνικά πρωταθλήματα. Πιστός στην παράδοση, επιμένει να καλλιεργεί όχι ένα, αλλά πέντε αθλήματα με αγωνιστικά τμήματα και τμήματα υποδομών. Στις τάξεις του αθλούνται 500 περίπου παιδιά.
Με περηφάνια για τις επιτυχίες, με περίσκεψη για τις αποτυχίες και τα λάθη, κυρίως όμως με όραμα και με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του, ο Διαγόρας γιορτάζει τα 110 χρόνια της ιστορίας του και συνεχίζει με αισιοδοξία την πορεία του στο χρόνο.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
-Στο πλαίσιο των εορτασμών εκδηλώσεων των 110 χρόνων, ιστορίας, ζωής και προσφοράς στην ροδιακή κι ελληνική κοινωνία ο Γ. Σ. Διαγόρας έχει προγραμματίσει σήμερα στις 7μ.μ πανηγυρική συνεδρίαση στην Λέσχη του Συλλόγου παρουσία των Αρχών του τόπου και άλλων προσκεκλημένων.
Το πρωϊ μέλη της Διοίκησης και αντιπροσωπεία αθλητών των πέντε αθλημάτων θα παρελάσουν στην πόλη της Ρόδου, τιμώντας την ΠΑΤΡΙΔΑ και τα 110 ΧΡΟΝΙΑ του Γ.Σ. Διαγόρας, με την πλούσια προσφορά του στη ΧΩΡΑ και το ΕΘΝΟΣ.
Στη φωτογραφία:
1908: Παρρόδιοι Αγώνες του Γυμναστικού Συλλόγου Διαγόρα
Από το βιβλίο του Συμεών Δοντά: Ρόδος, Εκατό χρόνια φωτογραφίας: 1850-1950
katarxas den mporeis na les gia ton diagora enw exeis dia8hmiseis ths rodou dipla
Και όταν διέλυσε την ομάδα η χούντα ποια πήρε τη θέση του ΔΙΑΓΟΡΑ μας?Στο βιβλίο που διαφημίζεις περήφανα το γράφει άραγε?