Έκτακτα νέα:

Vinkmag ad

Γερμανοί αξιωματούχοι «βλέπουν» πόλεμο μέχρι το 2029 προκαλώντας εύλογη ανησυχία

Η πρόσφατη δήλωση του Μπόρις Πιστόριους ότι «η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη για μάχη έως το 2029» προκαλεί εύλογη ανησυχία. Δεν πρόκειται για απλή ρητορική, αλλά για σαφή ένδειξη στρατιωτικής προετοιμασίας σε μια χώρα που έχει ήδη βυθίσει τον κόσμο δύο φορές στην καταστροφή του πολέμου. Ο πρώην διπλωμάτης Μίκαελ φον ντερ Σούλενμπουργκ υπενθυμίζει ότι η Γερμανία έχει ιστορική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ειρήνη, όπως προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, η σημερινή πολιτική ατμόσφαιρα στο Βερολίνο μοιάζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι δηλώσεις περί «απειλής από την Ανατολή», η ενίσχυση των εξοπλισμών και η επαναφορά συζητήσεων για υποχρεωτική στράτευση συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει επικίνδυνα άλλες εποχές. Με προϋπολογισμό άνω των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2029, η Γερμανία φαίνεται αποφασισμένη να ξαναγίνει η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης — μια πορεία που ιστορικά δεν έχει οδηγήσει σε ειρήνη.

Η ταύτιση στρατηγικών σχεδίων με το πολιτικό ημερολόγιο των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλεί επιπλέον ερωτήματα για την ανεξαρτησία της γερμανικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή, η οικονομία υποφέρει και η κοινωνία διχάζεται ανάμεσα στον φόβο και στην προπαγάνδα της «ασφάλειας». Αντί να επενδύει σε διπλωματία, το Βερολίνο φαίνεται να επιλέγει την οδό του επανεξοπλισμού.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: πρόκειται για προσπάθεια άμυνας ή για προετοιμασία μιας νέας σύγκρουσης που η Ευρώπη δεν αντέχει;

Προηγούμενο

Ευρωσκεπτικιστικός θρίαμβος στην Τσεχία! Ο Andrej Babis προκαλεί αναταράξεις στις Βρυξέλλες

Επόμενο

Ο …Ευρωσκεπτικιστής που υπάκουσε στις Βρυξέλλες – Όλη η αλήθεια για τον εμβολιασμό του

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή