Νέο βέτο άσκησε η Ουγγαρία, ζητάει περισσότερη διαφάνεια στην ΕΕ!

0
Dodekanisos

Άλλο ένα βέτο άσκησε η Ουγγαρία! Αυτή τη φορά αναφορικά με τις πρόσφατες εκλογές στη Βενεζουέλα και την πρόσφατη νίκη του Μαδούρο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ΕΕ ήθελε να υιοθετήσει μια κοινή δήλωση εκφράζοντας ανησυχία για το αποτέλεσμα, αλλά εμποδίστηκαν από τη στάση της Βουδαπέστης η οποία άσκησε βέτο σε δήλωση που εξέφραζε ανησυχία για «ελαττώματα και παρατυπίες» στην ψηφοφορία και ζητούσε διαφάνεια.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Josep Borrell δημοσίευσε στη συνέχεια μια προσωπική δήλωση, λέγοντας ότι αξιόπιστες αναφορές από εγχώριους και διεθνείς παρατηρητές δείχνουν ότι οι εκλογές στιγματίστηκαν από πολυάριθμες ατέλειες και παρατυπίες.
Συνειδητοποιώντας ότι η Ουγγαρία ήταν απίθανο να υποχωρήσει από τη στάση της, ο Μπόρελ εξέδωσε τη δήλωση προσωπικά, αντί να ζητήσει υποστήριξη από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
«Τα στοιχεία που η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έθεσε στη διάθεση του κοινού προσφέρουν ένα ριζικά διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που δημοσιεύουν οι αρχές της χώρας. Μέχρι να δημοσιευτούν και να επαληθευτούν τα αρχεία ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα των εκλογών ως δημοσιευμένα δεν μπορούν να αναγνωριστούν», είπε στη δήλωση του.
Το βέτο της Ουγγαρίας υπογραμμίζει ένα θεμελιώδες ελάττωμα στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ ότι οι αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μελλοντικών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, πρέπει να συμφωνούνται ομόφωνα. Αυτό οδήγησε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, να συνηγορήσουν υπέρ της λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments