«Έφαγαν» τον ηγέτης της Χαμάς, έρχονται εξελίξεις στη Μέση Ανατολή!

0
Dodekanisos

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ismail Haniyeh (Ισμαήλ Χανίγια) σκοτώθηκε όταν το σπίτι του έγινε στόχος στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, επικαλούμενο δήλωση του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC). Ο Haniyeh βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν καθώς ορκιζόταν ο νέος πρόεδρος της χώρας Masoud Pezeshkian.

Η Χαμάς έχει ρίξει την ευθύνη στο Ισραήλ. Ο Haniyeh σκοτώθηκε το πρωί της Τρίτης μετά από μια «προδοτική επίθεση των Σιωνιστών στην κατοικία του», έγραψε η Mehr, επικαλούμενη δήλωση της μαχητικής ομάδας. Ο Haniyeh, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και ένας από τους σωματοφύλακές του πέθαναν ως αποτέλεσμα, ανέφεραν. Σημειώνεται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση.

Το Ισραήλ παρέμεινε σιωπηλό για τον θάνατο του Haniyeh, με τα μέσα ενημέρωσης εκεί να αναφέρουν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu έδωσε εντολή στους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου να μην σχολιάσουν. Ωστόσο, ο ακροδεξιός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu γιόρτασε τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η δολοφονία «κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο», έγραψε στα εβραϊκά.

O Χανίγια γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της  πρώτης εξέγερσης. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από την Ασκαλάν, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως η ισραηλινή πόλη Ασκελόν. Φυλακίστηκε πολλές φορές στο Ισραήλ για τη συμμετοχή του στην εξέγερση, πριν απελαθεί και επιστρέψει στη Γάζα – όπου ανέβαινε σταθερά στις τάξεις της Χαμάς την επόμενη δεκαετία.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments