Οι υποστηρικτές μιας πράσινης προσέγγισης για τη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας αποκλειστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα δεν παρέχουν την πλήρη εικόνα επειδή οι εκτιμήσεις τους για την απαιτούμενη επένδυση και την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης ακούγονται μη ρεαλιστικές. Αυτό δήλωσε δημόσια ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών Χάιθαμ Αλ-Γκάις.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι προβλέψεις, καθώς και οι υποστηρικτές για μια ταχεία ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά εάν τα σχέδια και τα επίπεδα προσφοράς για ορυκτά σπάνιων γαιών είναι εφικτά σύμφωνα με τα σενάρια μηδενικών εκπομπών», έγραψε ο Al-Ghais σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΟΠΕΚ.
«Τα έργα κρίσιμων ορυκτών έχουν μεγάλους χρόνους από την ανακάλυψη έως την πρώτη παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών, η εξόρυξη των οποίων, πρώτον, είναι κρίσιμης σημασίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, δεύτερον, συνδέεται με όχι λιγότερη, και ίσως ακόμη μεγαλύτερη, ρύπανση».
«Η εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών είναι επίσης μια εξαιρετικά ενεργοβόρα δραστηριότητα που σήμερα βασίζεται σε υδρογονάνθρακες. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει αλλιώς», γράφει μεταξύ άλλων ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ. Η βιομηχανία πετρελαίου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα είναι αδιαχώριστα μεταξύ τους. Δεν λειτουργούν μεμονωμένα, είναι σίγουρος ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ. Επανέλαβε τη θέση του ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα και απλώς να αντικατασταθούν με ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακή και αιολική ενέργεια.