Έκτακτα νέα:

Vinkmag ad

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά για “διαφάνεια” ενώ διώκεται για… αδιαφάνεια!

Με φόντο τις αυξανόμενες κατηγορίες για αδιαφάνεια –με αποκορύφωμα την υπόθεση των μυστικών μηνυμάτων της με τον CEO της Pfizer για τις αγορές εμβολίων– η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε με κάθε επισημότητα τον νέο, γιγαντιαίο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2028-2034. Ένα σχέδιο ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο των 1,21 τρισ., που η ίδια χαρακτηρίζει «προϋπολογισμό για μια νέα εποχή».

Με εμφανή αυτοπεποίθηση, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε:

«Το κράτος δικαίου είναι απαραίτητο. Θα διασφαλίσουμε υπεύθυνες δαπάνες και πλήρη λογοδοσία» – τη στιγμή που η ίδια ερευνάται για υποθέσεις που αφορούν ακριβώς την έλλειψη λογοδοσίας.

Ο προϋπολογισμός της αναδιαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
865 δισ. ευρώ για γεωργία, αλιεία, κοινωνική πολιτική και συνοχή.

410 δισ. ευρώ για ανταγωνιστικότητα, έρευνα και καινοτομία.
200 δισ. ευρώ για εξωτερική δράση, εκ των οποίων τα 100 δισ. ευρώ κατευθύνονται στην Ουκρανία.

Παράλληλα, εισάγονται νέοι φόροι σε επίπεδο ΕΕ – στα ηλεκτρικά απόβλητα, τον καπνό και τα εταιρικά κέρδη – ώστε οι Βρυξέλλες να αποκτήσουν ίδια έσοδα.

Η ειρωνεία δεν μπορεί να αγνοηθεί: την ώρα που η φον ντερ Λάιεν επικαλείται «δημοκρατία και διαφάνεια» για να επιβάλει συμμόρφωση με το κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη (στοχοποιώντας, όπως πάντα, την Ουγγαρία), η ίδια βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δική της διαφάνεια.

Το πολιτικό μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες αναμένεται σκληρό – αλλά το ερώτημα παραμένει: πόσο πειστικά μπορεί να μιλά για διαφάνεια εκείνη που κατηγορείται για το αντίθετο;

Προηγούμενο

Ο Α.Ο. Πυλίου ανακοίνωσε την απόκτηση του Ανέστη Μαυρίδη

Επόμενο

Ο Α.Ε.Ρ.Α. Αφάντου ανακοίνωσε την απόκτηση του Ανδρέα Δερμιτζάκη

Γράψτε απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή