Κανέναν λόγο προκειμένου να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν βλέπει προς το παρών το Κρεμλίνο. Είναι κάτι που επεσήμανε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Περσκόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ο Πεσκόφ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν οι βάσεις για να διεξαχθούν τέτοιου είδους συνομιλίες.
Η Μόσχα και στο παρελθόν έχει πει ότι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις «νέα πραγματικότητες» που αφορά σε περιοχές που η Μόσχα λέει ότι αποτελούν μέρος της Ρωσίας αλλά η Ουκρανία και η Δύση αρνούνται. Το Κίεβο έχει δηλώσει από τη δική του πλευρά ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα έως ότου φύγει ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από την Ουκρανία.
Το Γερμανικό κανάλι ARD αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι από τον Ιούλιο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από διάφορες παγκόσμιες δυνάμεις πραγματοποίησαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στην Κοπεγχάγη για να συζητήσουν το θέμα. Το ARD στο ίδιο ρεπορτάζ έκανε λόγο για μια προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη «ουδέτερων» χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική. Η υψηλόβαθμη συνάντηση αντιπροσώπευε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ισχυρίστηκε το ARD. Η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική είναι όλα μέλη των BRICS – ενός οικονομικού μπλοκ που υπολογίζει τη Ρωσία ως το πέμπτο μέλος του.