Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει μια έρευνα που έγινε στη Γερμανία και που ουσιαστικά βγάζει το συμπέρασμα ότι περίπου το 1/3 όσων συμμετείχαν, περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως ψυχικά ασθενείς. Οι ενήλικες ερωτηθέντες δήλωσαν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη ιδιαίτερα συχνά (21 τοις εκατό), σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης Ipsos, τα οποία συγκεντρώθηκαν για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας AXA.
Περίπου το 32 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έπασχε από κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, διατροφική διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή άλλη ψυχική ασθένεια, δήλωσε η AXA. Συγκεκριμένα, νεαρές γυναίκες μεταξύ 18 και 34 ετών δήλωσαν συχνά ότι ήταν ψυχικά άρρωστες (41 τοις εκατό).
Για την Έκθεση Ψυχικής Υγείας της AXA 2023, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη συναισθηματική τους ευεξία. Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής (89%), τον πόλεμο (81%), την οικονομία (76%) και την κλιματική αλλαγή (67%). Στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών, η δική τους εικόνα σώματος και οι κοινωνικές προσδοκίες (75 τοις εκατό η καθεμία) ονομάστηκαν επίσης ως σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συναισθηματική τους κατάσταση. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεαρών ενηλίκων δήλωσαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η συνεχής διαθεσιμότητα στο Διαδίκτυο είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική τους κατάσταση.