Την αναστολή της συμμετοχής στη συνθήκη START (για τη μείωση των στρατηγικών όπλων και των πυρηνικών οπλαστασίων), ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια μιας δίωρης ομιλίας του μέσω της οποίας έστειλε και πάλι πολύ ηχηρά μηνύματα προς τη Δύση. Η συνθήκη START ήταν ουσιαστικά η τελευταία που εξακολουθούσε να ισχύει μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ άλλων επεσήμανε και τα εξής:
«Λοιπόν, δεν ξέρω καν πώς να το ονομάσω, είναι ένα είδος θέατρο του παραλόγου. Γνωρίζουμε ότι η Δύση εμπλέκεται άμεσα στις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να χτυπήσει τις στρατηγικές αεροπορικές μας βάσεις. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό εξοπλίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν με τη βοήθεια ειδικών του ΝΑΤΟ. Και τώρα θέλουν επίσης να επιθεωρήσουν τις αμυντικές μας εγκαταστάσεις. Στις σημερινές συνθήκες αντιπαράθεσης, αυτό ακούγεται σαν ανοησία. Αυτό είναι είτε το ύψος της υποκρισίας ή το ύψος της βλακείας. Δεν μπορείς να τους πεις ηλίθιους, είναι όλοι το ίδιο αλλά όχι ανόητοι. θέλουν να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα και να σκαρφαλώσουν στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις».
«Η Δύση έκλεισε τα μάτια στην ανομία των Ουκρανικών αρχών»
Για μια ακόμα φορά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους λόγους της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία λέγοντας και τα εξής: «Όλος ο κόσμος βιώνει δραστικές και αναπόφευκτες αλλαγές. Ξεκίνησαν μαζί με μια ειδική επιχείρηση που γίνεται στα ιστορικά εδάφη της Ρωσίας και για χάρη της ασφάλειάς της. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Μόσχα προσπάθησε να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, επομένως συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στο Donbass. Δυστυχώς, οι δυτικές χώρες δεν ενδιαφέρθηκαν για αυτό. Έκαναν τα στραβά μάτια στην ανομία των ουκρανικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης εθνικιστικών ταγμάτων. Έφτασε στο σημείο που το Κίεβο σκέφτηκε τα πυρηνικά όπλα. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ουκρανία επρόκειτο να επιτεθεί στο Ντονμπάς, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσποιήθηκαν ότι δεν συνέβαινε τίποτα. Η Ρωσία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει βία για να σταματήσει την ουκρανική επιθετικότητα. Και ο επόμενος στόχος του Κιέβου ήταν η Κριμαία. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν ήδη ξοδέψει 150 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα για την Ουκρανία και 60 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες. Είναι αυτές οι δυτικές αξίες;».
Για τις κυρώσεις
Για το θέμα των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία, είπε τα εξής:
«Η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει την οικονομία της χώρας αλλά το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει η ίδια. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι τιμές και η ανεργία αυξάνονται και η ενεργειακή κρίση εντείνεται. Και η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν οι επικριτές. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε, όχι όμως κατά 25%, όπως προβλεπόταν, αλλά μόνο κατά 2,1%. Η Ρωσία απομακρύνεται από το δολάριο και χτίζει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα ανεξάρτητο από τη Δύση. Η γεωργία παρουσίασε διψήφια ανάπτυξη: συγκομίστηκε μια συγκομιδή ρεκόρ – περισσότεροι από 150 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Η ανεργία υποχώρησε στο 3,7%, ιστορικό χαμηλό. Το 2023, ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του 4%. Η δομή της οικονομίας αλλάζει, με προτεραιότητα τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού και τις εγχώριες αγορές».