Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα δήθεν παράνομης στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.
Μετά την στήριξη που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος από το ΝΑΤΟ για την άρνηση του στην ένταξη Φινλανδίας Σουηδίας, θεωρεί πως κάτι ανάλογο μπορει να γίνει και με τα Ελληνοτουρκικά. Σε ότι αφορά το μπλόκο στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών, οι αιτιάσεις της Τουρκίας αφορούσαν και στις πωλήσεις όπλων προς τους Κούρδους. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενβεργ είχε χαρακτηρίσει ως σοβαρή την ανησυχία της Τουρκίας καθώς αφορούσε σε εξοπλισμούς και εμπόριο όπλων όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικα.
Ο Ερντογαν τώρα θα επιχειρήσει να βάλει το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών στην ίδια βάση και ελπίζει σε εκ νέου στήριξη από το ΝΑΤΟ. Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το θέμα θα μπει στη ζυγαριά μαζί με τα ανοιχτά θέματα που έχει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Ίσως με αυτόν το τρόπο η Τουρκία επιχειρει να βάλει όλα τα θέματα στο τραπέζι σε μια λογική ανατολίτικου παζαριού. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι η ένταξη Φινλανδίας Σουηδίας, η αποκαλούμενη “Γαλάζια Πατρίδα” αλλά και η στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην πρόσφατη ομιλία του στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραλλήλισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ο Ερντογαν μπορεί να μιμηθεί το μοντέλο Πούτιν. Η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για γνωστοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Σύμμαχοι και εταίροι έχουν ήδη ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό για τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Ο Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που προωθεί η Τουρκία, κατά τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Ήδη το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία ότι δεν είναι αποδεκτές οι απειλές κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στα νησιά της, τα οποία αποτελούν μέρος της επικράτειας της Ε.Ε. αλλά και της πτέρυγας του ΝΑΤΟ.