Ο διακεκριμένος μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα μετεωρολογικά στοιχεία για τον χειμώνα. Ωστόσο, είπε ότι είναι εμφανείς οι επιπτώσεις του ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Επιπλέον χαρακτήρισε την κλιματική κρίση «αποκούμπι» για δικαιολογίες. Σαφής και κατηγορηματικός, συνέστησε ψυχραιμία και συντονισμένη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ενώ υπενθυμίζει ότι «το νερό θυμάται πάντα την πορεία του».
Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» και την δημοσιογράφο Γλυκερία Υδραίου, ο Νίκος Καντερές τόνισε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν «καμπανάκι» κινδύνου. Για τις δύο κακοκαιρίες που έπληξαν την Ελλάδα, τις επονομαζόμενες «Αθηνά» και «Μπάλλος», ο κ. Κεντερές τόνισε ότι τα χαρακτηριστικά τους δεν μπορούν να τα συνδυαστούν ή να συνδεθούν με τη μορφή, που θα έχει ο φετινός χειμώνας.
«Στις πυρόπληκτες περιοχές ο χειμώνας θα είναι δύσκολος»
«Αναμφίβολα ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές οπωσδήποτε θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Παραμένει η ανησυχία στην Πελοπόννησο και την Βόρεια Εύβοια. Ενδεχομένως να σημειωθούν και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα», υπογράμμισε ο καθηγητής.
«Η κλιματική κρίση είναι ένα ”αποκούμπι” για όλες τις δικαιολογίες»
Η κλιματική κρίση είναι ένα «αποκούμπι» για όλες τις δικαιολογίες. Υφίσταται αναμφίβολα η κλιματική κρίση. Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Βλέπουμε ότι σε όλη την υφήλιο έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Επομένως ας μην κρυβόμαστε πίσω από την κλιματική κρίση. Απλώς χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα όχι μόνο οι πολίτες. Αλλά και εκείνοι που είναι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε αντίστοιχο περιφερειακό, αλλά και για όλο το κράτος γενικότερα, επεσήμανε ο κ. Καντερές.
Απρόβλεπτες οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για το μέλλον;
«Απρόβλεπτες θα είναι, αν γενικά ο άνθρωπος, αλλά πολύ περισσότερο τα προηγμένα κράτη και τα πολύ μεγάλα κράτη δεν κάνουν αυτό που επιβάλλεται και η επιστημονική κοινότητα. 2.500 επιστήμονες ανά την υφήλιο, κρούουν συνεχώς το καμπανάκι ότι δεν πρέπει η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας να ξεπεράσει τους 1,5 με 2 βαθμούς. Γιατί τότε θα προκληθεί ντόμινο και θα έχουμε τρομακτικές επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, στον τουρισμό, τη γεωργία, τις πλημμύρες, στα πάντα», είπε ο Νίκος Κεντερές.
Ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζει την κλιματική αλλαγή
Μεταξύ άλλων ο Νίκος Κεντερές αναφέρθηκε και στις συνέπειες που έχουν οι άνθρωποι και τον ρόλο που παίζουν στην κλιματική αλλαγή. «Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι οι βιομηχανίες, τα ορυκτά, τα μεγάλα κράτη. Όλα αυτά τα οποία θέλουν να αποκτήσουν και να δώσουν αύξηση στο εισόδημά τους. Με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πάρα πολύ ο άνθρακας. Όλα αυτά έχουν συνέπειες βέβαια και στο μικροκλίμα. Μεγάλο πρόβλημα προκαλείται από τον άνθρωπο στα πολύ μεγάλα κράτη, Κίνα, Ρωσία, Αμερική, που δεν κάνουν τις προσπάθειες που χρειάζεται, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της κλιματικής κρίσης.