Ψευδή χαρακτηρίζεται από τα Ελληνικά hoaxes η είδηση περί απόσυρσης των pcr test λόγω αξιοπιστίας από τον προσεχή Δεκέμβριο του 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση του cdc.
Διαβάστε χαρακτηριστικά τι αναφέρουν τα Ελληνικά Hoaxes για το θέμα αυτό:
Όσον αφορά το ζήτημα των διαγνωστικών τεστ PCR, o ισχυρισμός ότι πρόκειται για αναξιόπιστη μέθοδο εντοπισμού του SARS-CoV-2 έχει εμφανιστεί αρκετές φορές τη περίοδο της πανδημίας και τον έχουμε εξετάσει σε παλαιότερα άρθρα μας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]
Οι αναφορές για απόφαση απόσυρσης των τεστ PCR από το CDC βασίζονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός στις 21 Ιουλίου 2021, στην οποία αναφέρει ότι θα ανακληθεί το αίτημα που είχε γίνει στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης (EUA) σχετικά με την ειδική διαγνωστική μέθοδο της PCR για τον ιό SARS-CoV-2. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα προσαρμοσμένο τεστ PCR που αφορούσε τον εντοπισμό του συγκεκριμένου ιού σε βιολογικά δείγματα. Η ανακοίνωση του CDC ωστόσο δεν αποτελεί κριτική στην αξιοπιστία αυτής της διαγνωστικής μεθόδου. Η άδεια που είχε το συγκεκριμένο τεστ επέτρεπε τον έλεγχο βιολογικών δειγμάτων ασθενών για έναν μόνο παθογόνο παράγοντα, συγκεκριμένα τον SARS-CoV-2. [πηγή 1][πηγή 2]
Σε κανένα σημείο της σχετικής ανακοίνωσης του CDC δε γίνεται αναφορά σε αναξιοπιστία της τεχνικής ή σε προβλήματα διάκρισης μεταξύ του SARS-CoV-2 και άλλων ιών. Δεδομένου του ότι σχετικά σύντομα θα μπούμε στη περίοδο γρίπης, το CDC προτείνει τη χρήση συνδυαστικών τεστ PCR (multiplex PCR) τα οποία θα μπορούν να ελέγχουν ταυτόχρονα το ίδιο βιολογικό δείγμα και για τον εκάστοτε ιό της γρίπης και για τον SARS-CoV-2, γλιτώνοντας με αυτό το τρόπο χρόνο και πόρους από τα εργαστήρια που θα διεξάγουν τους ελέγχους.
Σε δηλώσεις της Kristen Nordlund, εκπροσώπου του CDC, στη σελίδα ελέγχου γεγονότων factcheck.org, η οποία αποτελεί μέλος του IFCN, επιβεβαίωσε αυτά που προαναφέραμε. Συγκεκριμένα η κ. Nordlund ανέφερε τα εξής:
Παρότι το διαγνωστικό τεστ RT-PCR για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 κάλυπτε μια σημαντική ανάγκη όταν αναπτύχθηκε, και ενώ δεν έχει δείξει προβλήματα απόδοσης, η ζήτηση για το εν λόγω τεστ έχει μειωθεί καθώς πλέον έχουν αναπτυχθεί τεστ με μεγαλύτερη απόδοση και τη δυνατότητα εξέτασης πολλαπλών παθογόνων παραγόντων με το ίδιο βιολογικό δείγμα (multiplexed assays).
Επιπρόσθετα και ο Jim McKinney, εκπρόσωπος του FDA ανέφερε τα εξής στο factcheck.org:
Το FDA δεν έχει εκδώσει καμία δήλωση η οποία να αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που έδιναν ή δίνουν τα τεστ PCR γενικά ενώ θα συνεχίσει να δέχεται προτάσεις για χορήγηση έγκρισης σε πιστοποιημένα τεστ PCR.
Συμπέρασμα
Το CDC δεν ανέφερε στην πρόσφατη ανακοίνωση του ότι αποσύρει τα τεστ PCR που χρησιμοποιούνταν για τον SARS-CoV-2 επειδή είναι αναξιόπιστα. Δεδομένου του ότι πλησιάζει εποχή γρίπης, ο φορέας συστήνει σε διαγνωστικά εργαστήρια να χρησιμοποιούν συνδυαστικά τεστ PCR τα οποία μπορούν να εντοπίζουν ταυτόχρονα ιούς που προκαλούν την εποχιακή γρίπη και τον SARS-CoV-2 από το ίδιο βιολογικό δείγμα ώστε να γλιτώνουν χρόνο και πόρους.