Γράφει ο Κυριάκος Χονδρός
Η προσφορά ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ρόδου, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό και στην ιστορία, είναι γνωστή και έξω από τα γεωγραφικά όρια της Δωδεκανήσου.
Το Βενετόκλειο σε χρόνους κατοχικούς, κατόρθωσε και μετέδωσε την πνευματική καλλιέργεια και μπόρεσε να διατηρήσει την εθνική ταυτότητα χάρη του εκπαιδευτικού προσωπικού, των μαθημάτων και της τοπικής κοινωνίας.
Ο πνευματικός αυτός, το Βενετόκλειο 6τάξιο Γυμνάσιο(και το Βενετόκλειο 7τάξιο Εσπερινό), είχε στα θρανία του, μαθητές που επιδόθηκαν εκτός των άλλων δραστηριοτήτων και στον αθλητισμό.
Πριν αναφερθούμε στα αθλήματα των μαθητών, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε πως από τις αίθουσες διδασκαλίας πέρασαν ήρωες όπως οι Αλέξανδρος Διάκος, Διογένης Φανουράκης, Δημήτρης Δηλμπεράκης, Γεώργιος Λέοντος, Μιχαήλ Σκάρος, Γεώργιος Κωσταρίδης, Μιχαήλ Βρούχος, Εμμανουήλ Μανωλάς, Δημήτριος Φανουράκης και Γεώργιος Μπιλιάς.
Για αυτές τις παρακαταθήκες και μόνον, όσοι ήμασταν μαθητές αισθανόμαστε ένα ιδιαίτερο Βάρος, μια δικαιολογημένης υπερηφάνεια αλλά ένα σεβασμό.
Πέρασαν γενιές και γενιές…
Το 1967, μαθητές και μαθήτριες του Βενετοκλείου, ανταποκρινόμενοι σε κάποια υπουργική εγκύκλιο, συγκρότησαν αθλητικές ομάδες.
Ήταν το σχολικό έτος 1967-1968, όπου το Βενετόκλειο είχε την δική του ομάδα, στην Ομάδα Αντοχής, προκειμένου να συμμετάσχει σε Πανδωδεκανησιακούς Αγώνες.
Εννέα αγόρια, με πρόχειρες φανέλες και παπούτσια(οι μισοί με σκαρπίνια) αλλά οι αριθμοί τεράστιοι, ξεκίνησαν από αγάπη για το άθλημα και την ευγενική άμιλλα.
Πριν συνεχίσουμε με τον αθλητισμό, θα πρέπει να πούμε πως ένας άλλος διαγωνισμός, πνευματικός διαγωνισμός, κι αυτός πανελλήνιος γινόταν εκείνη την περίοδο. Έκθεση με θέμα την Ολυμπιακή Ημέρα 1968.Τότε η Αντωνία Μοροπούλου της Δ4 του Βενετοκλείου Γυμνασίου Ρόδου διέπρεψε εκπροσωπώντας επάξια το νησί μας. Πρόκειται για την σημερινή καθηγήτρια του ΕΜΠ η οποία πρόσφερε σημαντικά πράγματα από την επιστημοσύνη της στην Ελλάδα στους Αγίους Τόπους και σε άλλα μέρη του εξωτερικού.
Στις 28 Οκτωβρίου 1967, είχε ραγδαία βροχή και ισχυρό άνεμο γι αυτό και ματαιώθηκε η παρέλαση.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο καιρός δεν άλλαξε.
Αλλά οι αγώνες έγιναν στο Εθνικό Στάδιο Ρόδου στίβου και ποδηλασίας.
Ο Τύπος εκείνης της εποχής την προηγούμενη ημέρα καλούσε τον κόσμο να κατακλίσουν τις κερκίδες.
Ενόψει των Πανδωδεκανησιακών αγώνων, η Ομάδα Αντοχής του Βενετοκλείου Γυμνασίου σχολικής περιόδου 1967-1968, πραγματοποίησε αγώνα από την περιοχή Τρεις στο χωριό Παστίδα.
Στην φωτογραφία από αριστερά διακρίνονται: Χαριστής Γιώργος, Ζαχαριάδης Τάκης, Νικηταράς Σπύρος, Σταματίου Ηρακλής, Μάχλης Γιάννης, Μανουσάκης Κώστας, Κορασάνης Μιχάλης, Ξυπολιτάς Λέλης και Λοϊζος Ηλίας.