Αντιτίθεται στο αμφιλεγόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ η συντριπτική πλειονότητα των Πολωνών. Το σύμφωνο αυτό, αναγκάζει ουσιαστικά τα κράτη μέλη να δεχθούν νέες αφίξεις στην ήπειρο διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν οικονομική τιμωρία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που ανατέθηκε από το Κέντρο Ερευνών Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Πολωνίας, το 81,4 τοις εκατό των Πολωνών ερωτηθέντων είναι κατά της ιδέας των υποχρεωτικών ποσοστώσεων μεταναστών για τα κράτη μέλη, σε σύγκριση με μόλις 18,6 τοις εκατό που υποστηρίζει το σχέδιο.
Μια ομάδα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με επικεφαλής την Ιταλία αρχικά αντιτάχθηκαν στο σύμφωνο των Βρυξελλών για τη μετανάστευση, αλλά αυτό κατέρρευσε σε μια σύνοδο κορυφής των υπουργών Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο. Τελικά, μόνο η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά του σχεδίου, ενώ αρκετά μικρότερα κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Λιθουανία και η Σλοβακία, επέλεξαν να απόσχουν. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δεχτούν μια αρχική ποσόστωση τουλάχιστον 30.000 μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη ετησίως, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Για κάθε μετανάστη που ένα κράτος μέλος αρνείται να δεχθεί, η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει τέλος αλληλεγγύης 20.000 ευρώ.
Η πολωνική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το θέμα την ίδια ημέρα με τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου 2023. Η ερώτηση, που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki την περασμένη εβδομάδα, θα έχει ως εξής: «Υποστηρίζετε την αποδοχή χιλιάδων λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μηχανισμού επανεγκατάστασης που επιβάλλει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία;».